Bolu’da kadına yönelik şiddetin arttığını gösteren emniyet raporlarının yayınlanması sonrası gözler yeniden Bolu’da yapılıp yapılmayacağı yönünde tartışmaların yaşandığı kadın sığınma evlerine çevrildi.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz daha önce konu ile ilgili olarak “Kadın sığınma evi açılırsa güvenliği sağlanamaz. Bize böyle bir talep gelmedi. İnşallah da gelmez” ifadelerine yer vermişti.
Bolu Milletvekili Tanju Özcan ise dün parti binasında düzenlediği basın toplantısında muhabirimizin konuya ilişkin sorusuna ilginç bir cevap verdi. Özcan, şiddete maruz kalan kadınların mağduriyetinin Belediye Başkanından kaynaklandığını söyleyerek, bu kadınların şiddete maruz kaldığında Alaaddin Yılmaz’ın evine sığınmalarını söyledi.
Özcan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bir yasa çıktı. Nüfusu 100 bini aşan şehirlerde kadın sığınma evi açılmak zorunda. Bu konuda artık adım atılmıyor denilemez. Bolu Belediyesi Bolu’ya bir kadın sığınma evi açmak zorunda. Kanun bunu emrediyor. Eğer yapmıyorsa da ben şu çağrıda bulunuyorum: Şiddete maruz kalmış ne kadar kadın varsa, onları korumakla yükümlü Belediye Başkanının evinin kapısına dayansınlar. Gidip onun evine yerleşsinler. Bu kadınları korumak Belediye Başkanının görevi çünkü.”
Kanun ne diyor?
5393 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin son cümlesi yürürlükten kaldırılmış, aynı bende aşağıdaki cümleler eklenmiş, fıkranın (b) bendinin birinci cümlesinde yer alan “sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir;” ibaresinden sonra gelmek üzere “mabetlerin yapımı, bakımı, onarımını yapabilir;” ibaresi eklenmiş ve ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konuk evleri açabilirler.”