Türkiye Futbol Oynuyor projesi çerçevesinde, 7-15 yaşlarındaki 16 milyon gence futbol oynama olanağı sağlayacak olan ve okul futbolunun geliştirilip yaygınlaştırılmasını amaçlayan protokol Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener tarafından bugün Ankara'da Beşevler'deki Başöğretmen Salonu'nda imzaladı.
Milli Eğitim Bakan Çelik, ''Sadece futbolun heyecanını duyan değil, sporun enerjisini içinde yaşayan bir gençlik istiyoruz'' dedi. Bakan Çelik, törende yaptığı konuşmada, ilk ve ortaöğretimde 15 milyon öğrencisi bulunan Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğunu anımsatarak, böyle bir ülkede sporun önemine dikkati çekti. ''Bize hem beyni hem de bedeni iyi çalışan bir gençlik lazım'' diyen Çelik, okuldaki başarının yeterli olmadığını, sosyal yaşamda da başarı gerektiğini vurguladı. Çelik, ''Sporseverlik dendiğinde çığırtkanlık yapan insanlar akla geliyor. Bizde futbolun çok meraklısı, hastası var. Zaman zaman dikkat ediyorum, adam 15 bira devirmiş, gol atılıyor, heyecanından havaya fırlayacak ama fırlayamıyor. Bunlar kendisini, futbolsever sanıyor. Sadece futbolun heyecanını duyan değil, sporun enerjisini içinde yaşayan bir gençlik istiyoruz'' diye konuştu.
Bakan Çelik, beden eğitimi derslerinin artırılması talebine değinirken, ''Beden eğitimi ders saatini birden 2'ye, 2 saatten 3'e, 4'e, 5'e çıkarın, yine derde deva olmaz. Çünkü beden eğitimi dersi, formeldir ve not için yapılır. Bu iş amatör bir ruh gerektirir. Okul dışında bu işe özel önem verilmezse, altyapıyla donatılmazsa kesinlikle sonuç almamız mümkün değildir'' dedi.
Devlet Bakanı Başesgioğlu, törende yaptığı konuşmada, ''Tek bir amacımız var, istikbalimizi emanet edeceğimiz gençleri nitelikli yetiştirmek'' dedi. Çocukları donanımlı, sağlam ve hayata karşı dirençli hale getirmek gerektiğini kaydeden Başesgioğlu, ''Bu amaçları gerçekleştirmek için ortaya koyduğumuz projenin gerçekleştirilmesi için de sporda mutlaka koordinasyona ihtiyaç var. Çok zengin bir ülke değiliz. Tek kuruşu bile en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Güç birliği yapmamız lazım'' diye konuştu.
Protokolde söz alan TFF Başkanı Mahmut Özgener, bu projeyle okul futbolunun, futbolun gelişiminin önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi.
Artık 30 yıl önceki gibi okullarda futbolun yasaklandığı, tesis bulunamadığı zamanların geride kaldığını anlatan Özgener, ''Ancak yine de gelinen durum 70 milyonluk Türkiye'ye yakışmıyor. 7-15 yaş arası 16 milyon gence futbol oynatmak istiyoruz'' dedi.
Bu yolda engellerle olduğu kadar destek verenlerle de karşılaştıklarını kaydeden Özgener, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin projesi olan "Türkiye Futbolu Kucaklıyor"un hayata geçirilmesinde sayın Murat Başesgioğlu'nun, sayın Hüseyin Çelik'in ve bakanlıklarının eşsiz katkıları oldu. Her iki bakanımız da projenin ilk gününden itibaren bizim kadar sahiplenerek samimi bir işbirliği çabasında oldular.
Gördüğümüz bu arzu bizi daha da kamçıladı ve projeyi hayata geçirme hazırlıklarını azami sürede tamamladık
Milli Eğitim Bakanlığı ve GSGM, "Türkiye Futbolu Kucaklıyor" projesinin ana ve temel ortağı konumundalar. Her iki kurum ile ayrı ayrı imzalayacağımız protokoller ile okullara yönelik futbol geliştirme program ve faaliyetlerinde kendileri ile işbirliği yapacağız.
Bu protokoller ile okul futbolunun gelişmesinin önündeki bazı engelleri kaldıracağız. Amacımız kız-erkek ayrımı yapmadan daha fazla öğrenciye daha fazla müsabaka yaptırmak.
Avrupa'da futbol ekonomisi ve sponsorluk gelirleri konusunda altıncı olan Türkiye'nin futbolcu yetiştirme ve lisanslı futbolcu sayısında da ilk 5'te yer alması gerekiyor.
Bugün nüfusu bizim yarımız kadar olan Arjantin'in çoğunluğu Avrupa'da olmak üzere tam 1535 futbolcusu yurtdışında profesyonel futbol oynuyor.
Bu kapsamda tesisleri için gençlik spor müdürlüğü ve belediyeler ile; okullarımız için milli eğitim bakanlığı ile altyapı tecrübeleri ve sporcu kaynağından dolayı da kulüplerimiz ile işbirliği içine girdik.
Projenin üç önemli ayağı mevcut.
• Futbol akademileri yoluyla elit sporcu yetiştireceğiz
• Doğu ve Güneydoğu'da stadı olmayan ilçelerde suni çimli tesisler yapacağız
• MEB ile imzalayacağımız "Okul Futbolunun Yaygınlaştırılmasına Dair İşbirliği" protokolü ve GSGM tarafından bizlere devredilecek mini sahaların 7-15 yaş kullanımına açılımı gerçekleştirilecek.
Tamamı yaklaşık 20 milyon Euro olan bu projenin büyük bir kısmı Avrupa Birliği fonlarından sağlanacak. Geri kalanı da Türkiye Futbol Federasyonu tarafından karşılanacak” dedi.