Türkiye'de olan afetlere ilişkin veriler elektronik ortamda sunulacak. Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz'ın verdiği bilgiye göre, Genel Müdürlüğün 2007 yılında dış kaynaklı destekle başlattığı proje son aşamaya geldi.
“Afet Envanteri Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi”, “Türkiye Ulusal Afet Arşiv Bilgi Sistemi” ve araziden veri aktarımı sağlayan “Haberleşme Sistemi” hayata geçirilen ABİS, Afet İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde afet konusunda yapılan çalışmaların otomasyonunu da içerecek.
Sistem, ilk afet haberi Genel Müdürlüğe ulaştığı andan itibaren devreye giren tüm arazi ve büro çalışmalarını kapsayacak. ABİS'te araziye giden elemanların veri girişi, değerlendirmesi ve merkeze veri aktarımı sağlayacak her türlü teknik alt yapı bulunacak.
Böylece meydana gelmiş tüm afet olaylarına ilişkin verilerin toplandığı sistem, gelişmeleri de aktaran bir yapıya sahip olacak.
EV ALACAKLAR, RİSKLERİ GÖREBİLECEK
Afet İşleri Genel Müdürü Taymaz, proje çerçevesinde Türkiye'nin deprem, sel, heyelan, çığ düşmesi gibi sık görülen doğal afetler konusundaki deneyim, sonuçlar, ulaşılabilen belgeler, görüntüler ve analiz yapmaya yönelik istatistiksel verilerini elektronik ortama aktardıklarını belirtti. İnternet sayfasının tüm vatandaşların kullanımına açık olacağını ifade eden Taymaz, sayfada yer alacak arama motoruyla afet türü, yeri ve tarihine göre sorgulama yapılabileceğini söyledi.
Taymaz, bu yolla herhangi bir bölgeden ev almak veya kiralamak isteyen vatandaşın, sistemden arama yapabileceğini ve yerleşim bölgesini tehdit eden riskleri görebileceğini kaydetti.
Sistemin, vatandaşın bilinçlenmesi yönünde bir işlevi bulunduğunu ancak ana hedefin riskleri gözeten imar planları yapılması olduğunu vurgulayan Taymaz, afet hasarlarında yanlış yer seçiminin önemli rol oynadığını ve tüm yöneticilerin afet risklerini gözeterek yerleşim yeri seçimi yapması, imar planı hazırlaması gerektiğini belirtti.