Bolu Belediyesi Araştırma Merkezi'nin açılış törenine Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Sekreteri Tahsin Akduman, Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, Mahalle Muhtarları, Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türk Dili Okutmanı ve aynı zamanda Bolu Araştırma Merkezi üyesi Hamdi Birgören açılış töreninde yaptığı konuşmada:
“Bolu Araştırma Merkezinin açılışını yapmak üzere geldik. Akademik personel ve sanatla ilgili olan, yedi kişiden münteşir kurucu ve yönetim kuruluyla yola çıktık. Öncelikle yönetmeliğimizi hazırladık. Yönetmeliğimiz 9 Mayıs 2008 tarihi 136 sayılı kararla Bolu Belediyesi Meclisi'nde oy kararı ile kabul edildi. İlk önce bina temini konusunu ele aldık, daha sonra düzenlenme konusunu Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz bizlere sonsuz destekte bulundular. Binanın açılış çalışmaları yapılıncaya kadar kitap çalışmalarında bulunduk. Bu çalışmalar sonucu dört kitap yayınladık: İkisi Bolu Salnameleri, Ayanlar Devrinde Bolu, Bolu Türküleri kitabı. Bunların yanında Bolu Türküleri 1,2,3 ve 4 olarak Bolu Oyun havaları CD'si çıkardık. Bu merkezi açmakta ki amacımız ise Bolu da gittikçe yok olan, tarihi kültürel değerlerimize sahip çıkmak, bu değerleri derleyip, bir binada hem halkın görebileceği şekilde sergilemek, hem bizden sonraki nesillere kültür mirasımızı devretmektir.. Daha önce bu alanda ferdi çalışanlar vardı. Ferdi gayretlerle şahsi imkânlarla bu işin yapılabileceğini anladık. Bizim Teklifimize Bolu Belediyesi sıcak baktı. El birliğiyle Bolu Belediye Araştırma Merkezi'ni hizmete sunduk” dedi.
BİNANIN TAMAMINI TAHSİS ETTİK
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise; “Bolu için çok önemli olan bir merkezi daha açmış oluyoruz ve açmış olmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. İlk defa bizim dönemimizde Bolu envanterlerini çıkarmaya başladı. Türkülerden başladık, oyun havaları ile devam ediyor. Oyunlarımızla ilgili devam ediyor ve tarihi doku olarak neler bulabilirsek Bolu ile ilgili neler yapabilirsek tamamını bir arada toplamak istiyoruz. Mutlaka sizlerin de kendi evinizde veya dostlarınızın evinde de bunlara benzer örnekler olabilir. Bunların bu merkeze kavuşturulmasında büyük bir fayda vardır. Biz bugün geldik, yarın olmayacağız. Bizden sonra da bu merkez devam edecek. Bu merkezin bu hale gelmesinde emeği gecen çok değerli arkadaşlarımız var, hepsini kutluyorum.
Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar Bolu Belediyesi olarak 18 kitap meydana getirdik. Bugüne kadar belediyenin bir kitap çalışmasını bulamazsınız. Belki bizim yaptığımız çalışmalarla müthiş bir aşama yaptığımızı söyleyebilirim.
Önümüzdeki dönem içerisinde de bu çalışmalara çok gayretli bir şekilde devam edeceğimizi ifade edebilirim ve bu binanın tamamını Bolu Araştırma Merkezine tahsis ettik.
Dolayısıyla bu işlerle uğraşan çok gayretli bir ekibimiz var. Bu ekiple Bolu'nun geçmişini geleceğe taşıyacağız” şeklinde konuştu.
KRAVATINI HEDİYE ETTİ
Yılmaz'ın konuşmasından sonra açılışa geçildi. Araştırma Merkezi'nde bir Bolu Hatıra Odası oluşturulurken tüm Boluluların bu hatıra odasına bir eşyalarını hatıra etmeleri istendi.
Buraya ilk hediye Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'dan geldi.
Yılmaz hatıra odasına kravatını hediye etti.