Bolu Çimento fabrikasında yapılan toplantıda, çimento sektöründe bir ilk olduğu belirtilen fabrikanın “patent alımı” açıklandı.
Oyak Genel Müdürü Celalettin Çağlar, tüm personel ve işçilerin de katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, bilimsel icatların, teknolojik değişim sürecini tetikleyen bir unsur olarak; ekonomik büyüme, refah artışı, uluslararası ticaret ve bölgesel kalkınma üzerinde kritik rol oynamaya devam ettiğini belirtti.
Küreselleşen dünyada gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmamak için hedeflerinin “inovasyon ve Ar-Ge’nin önemini kavramış kendi teknolojisini üreten ve satan rekabet gücü ve refah seviyesi yüksek bir Türkiye” olduğunu belirten Çağlar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bir ekonominin teknolojik gelişmişlik seviyesini ölçmede belli başlı ekonomik göstergeler vardır. İşte ‘patent’ sayıları bu göstergelerden en önemlisi olarak kabul edilir. Türkiye için bu konu Türk Patent Enstitüsü tarafından takip edilmektedir. Bu istatistiklere baktığımızda Türkiye’de 2008 yılında tescil edilen patent sayısı 4 bin 869 iken bu patentlerin sadece 338’i kendi vatandaşlarımız tarafından alınmıştır. Patent tescillerinde yerli patent tescillerinin toplam içindeki oranı 1995-2008 döneminde hiç bir zaman yüzde 8’i aşamamıştır. Elbette yabancıların Türkiye’de patent başvurusu yapması da iyi bir şeydir. Çünkü bu o ülkede üretim ve ticaretin yapılabilirliğini gösterir. Fakat önemli olan kendi teknolojimizi üretip satmaktır ki rekabet edebilir bir duruma gelelim.”
“Alternatif atık yakma tesisi ile aldığı patentle Bolu Çimento hem Oyak Grubu içinde hem de Türkiye Çimento sektöründe bir ilki başarmıştır” diyen Çağlar, bu konuda çalışan, görev alanları kutladı.
Toplantı sonrasında, Kimya Mühendisi K.Ümit Özel, Makine Mühendisi Mustafa Abacı, Kimya Mühendisi Özgün Çınar ve Mali Müşavir Ertuğrul Aktaş'a göstermiş oldukları başarılardan dolayı bir kese altın ve plaket verildi.