İzzet Baysal Şükran Günleri kapsamında İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salon'da düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Oğuz Oyan, dünyayı saran ekonomik krizin nedenlerini ve etkilerini anlattı.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salon'da kalabalık bir topluluğa konuşan Prof. Dr. Oğuz Oyan, küreselleşme krizinin hangi başlıklarda, hangi dinamiklerin etkisiyle oluştuğunu tarihsel bir perspektiften aktardığı konuşmasında, 1980-2009 arası modelin yeniden işler hale gelmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Dünya ekonomisindeki büyük payı nedeniyle ABD ekonomisine ilişkin rakamlar üzerinden krizi yorumlayan Oyan, 1990 sonrasında finansallaşmanın bir göstergesi olarak, finans şirket kar oranları yükselirken, üretim şirketlerinin karlarının görece düşük kaldığını hatırlatarak, bu “kağıttan şato”ların yıkılacağını hemen herkesin önceden bildiğini vurguladı.
KRİZ İTHAL DEĞİL
Oyan, kar hadlerindeki düşme eğiliminin aşılamayarak dünya gelir artışının azalması ile üretim kapasitesiyle talep arasındaki büyük farkın oluşmasını ise, krizi yaratan dengesizlikler olarak tanımladı. Türkiye açısından bakıldığında, bunun ithal bir kriz olmadığını, Türkiye'nin zaten sürdürülebilirliği olmayan bir yapı içinde krizde olduğuna dikkat çeken Oyan, krize müdahale açısından kamu yatırımlarının önemli bir rol oynayabileceğini belirtti.
Merkez Bankası'nın faiz indirimleri dışında etkili bir krize müdahale görülmediğini hatırlatan Prof. Dr. Oğuz Oyan, sadece para politikalarıyla çözülemeyecek, işsizlik fonu parasıyla aşılamayacak, ÖTV azaltma ile önlemeyecek bir krizle karşı karşıya olunduğu konusunda yetkilileri uyardı.