Danıştay 12. Dairesi, sözleşmeli personelin hastalık iznini 30 günle sınırlandıran hizmet sözleşmesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Hastalık izni 30 günle sınırlı olmayacak.
Sağlık Sen'in açtığı davaya bakan Danıştay 12. Dairesi, hastalık halinin öngörülemeyen bir durum olduğuna dikkat çekti. Hastalığın, insan sağlığı ve çalışma verimi açısından en önemli mazeret olduğu gerekçesine yer verilen kararda, hizmet sözleşmesinde yer alan "yılda 30 günü geçmemek üzere" düzenlemesinin, 657 Sayılı Kanunun, hastalık iznini düzenleyen 105. Maddesine aykırılık teşkil ettiği belirtildi.
"SÖZLEŞMELİ PERSONEL PEK ÇOK KONUDA MAĞDUR"
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Danıştay 12. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararının, 30 günü aşan hastalık durumunda işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan sözleşmeli personeli rahatlattığını belirterek, yargı süreci sonunda, Anayasaya ve kanunlara aykırı olan bu düzenlemenin iptal edileceğine inandığını kaydetti. Kaçar, sözleşmeli personelin birçok konuda olduğu gibi hastalık izni konusunda da sözleşmeli olmasından kaynaklanan mağduriyet yaşadığını da ifade etti. Kaçar, "Aynı kurumda aynı işi yapan çalışanların birisine tanınan haktan diğerinin yararlanamıyor olmasının ne hukuki, ne de insani bir izahı mümkündür" dedi. Sağlık-Sen'in kamudaki sözleşmeli-kadrolu ayrımını ortadan kaldırma adına mazeret tayini, becayiş hakkı gibi önemli kazanımlar elde ettiğine dikkat çeken Kaçar, "Yetkili sendika olarak kamuda sözleşmeli-kadrolu ayrımına son verilmesi ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi için mücadelemiz sürecektir " diye konuştu.