Bolu Barosu'ndan yapılan açıklama, Baro'nun da son günlerde ülke gündeminde yer alan konularla ilgili tartışmalara katıldığını gösteriyor.
Bolu Barosu'ndan gelen açıklamaya göre; “Ülkemizde yaşadığımız demokratik sisteme ilişkin tüm sorunların çözümünde anahtar rol oynayacak olan hususun çoğulcu bir katılım yöntemiyle hazırlanacak ve içerik olarak da çoğulcu demokrasiye uygun yeni bir anayasa hazırlanması gerektiği düşüncesindeyiz. Aynı zaman da yeni anayasa ile sivilasker ilişkilerinin demokratik zeminde oturtturulması, sivil yargıaskeri yargı çift başlığının önlenmesi, siyasi partiler kanunu ve seçim kanunlarının parti içi demokrasiyi de sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Ülkemizin tüm kesim ve kurumlarının bir an önce ileri demokrasi kriterlerine sahip çıkarak; ülkemizin, zaman ve enerjisini birbirimiz baltalayan çabalara değil, hayati sorunlara yoğunlaştırılması gerektiği kanaatindeyiz” denildi.
HUKUK DEVLETİNİN “OLMAZSA OLMAZ” KOŞULU OLAN YARGI PARÇALANMIŞTIR
Baro açıklamalarına şöyle devam etti: “Son günlerde Belge/ Darbe başlığı ile medyanın kamuoyuna tartışma ülkemizin başat konusu haline gelmiştir. Bu tartışma yıllardır Demokratik Rejimin üstünde bir bölge gibi duran 12 Eylül Anayasasının Hukuk düzeninde süregelmektedir. Hukuk devletinin “olmazsa olmaz” koşulu olan yargı parçalanmış, siyasi ve askeri erkin müdahalesine maruz kalmaktadır. Yargı Bağımsızlığının önündeki engeller kaldırılmadan yönetenlerin istemi doğrultusunda yapılacak yargılamanın hukuk devleti ve adalet ile bağdaşmayacağı tarihin gerçeğidir. Bolu Barosu bu anlamda Yargısal sürecin her aşamasına vaki müdahalelere karşı çıkmayı görev saymaktadır. Gerek sivil gerekse askeri yargıda süregelen soruşturma ve davalar ile ilgili olarak “genel güvenlik” gibi soyut gerçeklerle konmuş bulunan, kamuoyunun denetim ve bilgilendirme hakkını ortadan kaldıran Yayın Yasağını hukuka aykırı bulmakta, bu aykırılığa karşı çıkmanın da hukukçu ve aydın tavrı olduğuna inanılmaktadır.”
DARBE TARTIŞMALARI ANCAK KOŞULSUZ OLARAK SİVİL TOPLUMUN KURULMASI İLE MÜMKÜNDÜR
Açıklamanın sonunda ise şu ifadeler yer aldı: “Darbe tartışmaları ancak koşulsuz olarak sivil toplumun kurulması ile mümkündür. Sivil toplum ise yasaklardan arınmış olan toplumdur. Sivil toplumu savunurken, tartışmanın objektif bir tavırla, demokrasi ve hukuk kuralları içinde sürdürülmesi asıldır. Baromuz Eleştiri ve Bilgilendirme Hakkını kullanan yazılı ve görsel basının demokrasiden yana görünerek, ülkenin temel kurumları ile değerlerini örselememek için gerekli özeni göstermesi gerektiğine de inanmaktadır.”