İl Genel Meclisi Temmuz ayı son toplantısında, mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait lojmanların satış kararları görüşüldü. Gündem maddeleri ile ilgili görüşmeye tepki gösteren CHP İl Genel Meclisi Üyesi Hakkı Fidan, “Biz lojmanların satışına karşıyız ama,satılacaksa Valiliğe ait olan lojmanlar da satılsın” dedi.
İl Genel Meclisinin Temmuz Ayı son oturumunda, iki farklı gayrimenkulün satışı ile ilgili gündem maddesi görüşüldü. Konu hakkında görüş bildiren CHP İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Fidan gündem maddelerine tepki göstererek, “Biz lojmanların satışına karşıyız ama satılacaksa Valiliğe tahsis edilen lojmanlar da satılsın” dedi. Konu ile ilgili CHP'li İl Genel Meclis Üyeleri Hakkı Fidan ve Sabahattin Öztürk önerge verdi.
DUBLE YOL ÇALIŞMALARINA HARCANACAĞI KUŞKULARINI TAŞIYORUZ
Verilen önergede satışa sunulan İl Özel İdare gayrimenkullerinin geliri ile ne yapılacağı konusunda kesin bir bilginin olmadığı belirtilerek şu açıklama yapıldı: “İlimiz İl Özel İdaresi'nin gelir kaynaklarından olan kiradaki mülklerin satışları gündeme gelmiş olup, mülklerin satışlarından sağlanacak kaynak ile idareye daha fazla gelir getirici bu yatırımın ne olacağı ve ne zaman yapılacağı, bu mecliste karar altına alınmadan yapılacak olan bu yatırımın fizibilite çalışması yapılmadan, kesin projesi ortaya çıkmadan mülklerin satışına karar verilerek bu mülklerin satılmasını uygun görmüyoruz. Keza bu mülkler satıldığında zaten kıt kaynakları kaybolacak, bu satışlardan gelen paraların da tahmin ediyoruz ki genel bütçenin yapması gereken duble yol çalışmalarına harcanacağı kuşkularını taşıyoruz.”
İDARENİN LOJMAN İHTİYACI BÜYÜYECEKTİR
Önergenin devamında lojman satışlarına karşı olduklarını ifade eden CHP'li üyeler gerekçe olarak şu açıklamayı yaptı: “Özellikle lojman satışlarına karşıyız, İl Özel İdaresi'nin 50 civarında lojmanı bulunmakta olup, 350 çalışanı bulunan bir kurumda 50 adet lojman hiç de fazla değildir. Keza İl Özel İdare teşkilatı diğer kurumların da bağlanması nedeni ile, günden güne büyümekte ve personel sayısı artmaktadır. Yeni çıkan bir kanunla, Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'nün Afet İşleri Bölümü ile Sivil Savunma Müdürlüğü bir çatı altına toplanarak, İl Özel İdare teşkilatı altında 6 ay içersinde kurumsallaşacak ve buradaki çalışanlar da Özel İdare personeli olacaktır. Kamu reformu yasası çıktığında, diğer bazı kurumlar da özel idareye bağlanacağından, idarenin lojman ihtiyacı büyüyecektir.”
İLLA Kİ BU LOJMANLARIN SATIŞININ YAPILMASI GEREKİYOR İSE, TÜM LOJMANLARIN SATIŞI İÇİN KARAR ALINMALIDIR
Önergenin sonunda İl Özel İdare lojmanları arasında çifte standart uygulandığını belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Satışı düşünülen bu lojman 25 yıllık olup, ayrıca ilimizde meydana gelen 1999 yılında depreminde orta derecede hasar görmüş ve güçlendirilmiş bir binadır. Bu ekonomik kriz ortamında bu lojmanlar piyasa değerini bulmayacak ve de idareye düşünülen girdiyi sağlamayacağı aşikârdır. Ayrıca özel idarenin kat mülkiyeti tamamlanmış (örneğin Vali Yardımcılarının oturduğu lojmanlar) diğer lojmanların satılmayarak, memurların oturduğu bu lojmanın satışının teklif edilmesi düşündürücüdür. İlla ki bu lojmanların satışının yapılması gerekiyor ise,tüm lojmanların satışı için karar alınmalıdır.”