Abant Tabiat Parkı'nda futbol sahalarından, golf sahasına, kayak tesislerinden, bölgede pansiyonculuğun gelişmesine kadar yapılacak proje, ödenek yetersizliğine takıldı. 6 yıl önce hazırlanan proje kapsamında, sadece 6 kilometrelik yürüyüş yolunun 3 kilometrelik kısmı yapıldı.
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Abant Tabiat Parkı'nın gelişmesi ve korunması için, 2003 yılında "Abant Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı" hazırladı. Projeyi, dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, 2004 yılında yapılan yerel seçimler öncesinde açıklayarak, motorlu araç trafiğine kapatılacak Abant'ta yerel satış üniteleri, seyir terasları, iskeleler, büfe, çocuk oyun alanları, otoparklar, tanıtım bürosu, çadır kamp, festival ve açık spor alanları, spor takımları için kamp merkezi haline gelecek doğa harikasında kış sporu tesisleri kurulacağını ve yazın bu alanın golf sahası ve çim kayağı için kullanılabileceğini, ayrıca bölgede pansiyonculuğun gelişmesi için çalışma yapacaklarını açıkladı.
ÖDENEK EKSİKLİĞİ VE TEKNİK ŞARTNAMELERİN HAZIRLANAMAMASI, PROJELERİN İLERLEMESİNİ ENGELLEDİ
Pepe, maliyet konusunda net bir rakamın olmadığını, finansmanın ise öz kaynaklardan sağlanacağını belirtti. Bölge milletvekilleri de, Abant'ın proje sayesinde Davos olacağını açıkladı. Ancak, 6 yıl önce hazırlanan proje kapsamında, sadece 6 kilometrelik yürüyüş yolunun 3 kilometrelik kısmı, bataklık yolu, bir köprü ile iskele ve açık otopark yapıldı. İl Çevre ve Orman Müdürü Sezgin Akay, projenin hazırlandığı günden bu yana sadece yürüyüş yolunun 3 kilometrelik kısmının tamamlanabildiğini belirterek, "Ödenek eksikliği ve teknik şartnamelerin hazırlanamaması, projelerin ilerlemesini engelledi. Eğer projede yer alan kısımlar hayata geçirilirse, Abant muazzam bir yer olacak" dedi.
Akay, Abant'ın şu an İl Özel İdaresi'ne devredilmesinin söz konusu olduğunu ifade ederek, "Böyle bir durum olduğunda, projeyi onlar sürdürecekler" diye konuştu.