İl Çevre Orman Müdürü Sezgin Akay, Abant'ta faaliyet gösteren otellerle ilgili yapılan yasal işlemler hakkında bilgi verdi. Akay, işletmelerin deşarj sorunları ile ilgili tedbir almamaları durumunda, yasal işlem yapmaya devam etmek zorunda kalacaklarını belirtti.
Sezgin Akay gazetemize verdiği bilgide, “Mahkeme kararları neticesinde ve Mahalli Çevre Kurulu'nda alınan kararlar neticesinde, mahkemenin verdiği yasal sürenin sonucunda otellere yasal işlem yaptık. Mahkeme kararlarını uyguladık. Her işletmeye ayrı ayrı 63 Bin TL ceza kesildi. Biz deşarjların Abant Deresi'ne yapılmasını engelleyeceğiz. Şu andaki mahkeme kararları arasında biraz farklılık var ama, bizim Mahalli Çevre Kurulu kararlarımız bu şekilde” dedi.
HİÇ KİMSENİN İÇME SUYU HAVZASINI KİRLETME HAKKI YOK
Akay açıklamasına, Mahalli Çevre Kurulu'nun aldığı kararın altını çizerek şu şekilde devam etti: “Bizim için bu konuda Mahalli Çevre Kurulu'nda alınmış olan karar önemli. Biz o kararda deşarj izinlerini iptal ettik. Arıtılmış dahi olsa, içme su havzasına, Gölköy'ün bağlantı yapıldığı noktaya kadar o hatta deşarj edemezsiniz dedik. O nedenle cezaları kestik. İşletmeler pis su arıtma tesisine bir şekilde bağlanacaklar. Öyle ya da böyle bağlanmak zorundalar. Hiç kimsenin içme suyu havzasını kirletme hakkı yok. Tabi bu bir süreç.”
DEŞARJ ETMELERİNE İZİN VEREMEM
Yapılan hattın bir maliyetinin olduğunu ve faaliyet gösteren işletmelerin bu maliyete uygun ücret ödemeleri gerektiğini belirten Akay açıklamasının sonunda, “Elbette bu işin bir maliyeti var ve bu maliyeti turizm işletmeleri karşılamak durumundalar. Devlet oraya bir masraf yapmış, yatırım yapmış, tabi bu işin karşılığı alınacak. Ancak bu noktada alınacak bedelin miktarının tespitinde bir ihtilaf var. Zannediyorum bu yaşanan ihtilafın da bir orta yolu bulunacaktır. Rakam neyse onu tespit edip bağlanacaklar. Ama bu arada işletmelerin deşarj etmelerine izin veremem. Turizm işletmeleri 'ben bağlatmayacağım' diyebilirler. O zaman da ayrı bir hat çekmeleri gerekiyor. O zaman başka bir dış noktaya deşarjını yapabilirler. Ama aksi takdirde sürekli ceza kesmek zorundayız” dedi.
ARITILSA DAHİ DEŞARJINA İZİN VERİLMEZ
22.01.2010 yılında Mahalli Çevre Kurulu yaptığı toplantıda alınan kararda, 4 Eylül 1988 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde, “İçme ve kullanma suyu rezervuarı besleyen tüm sulara, akar ve kuru derelere hiçbir surette atık su ve atık deşarj edilemez. Suların kirlenmesine neden olacak faaliyetlerde bulunulamaz” hükmü yer alırken, 31.12. 2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nin 16. Maddesinin “a” bendinde “İçme ve kullanma suyu rezervuarına atık su deşarj edilemez. Su kaynağını besleyen akar ve kuru derelere ise su kalitesini değiştirecek şekilde atık su deşarjına izin verilmez” hükmü yer almış ve hüküm kaldırılmıştır. Son olarak 13.02.2008 tarih ve 26876 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile “Arıtılsa dahi içme ve kullanma suyu rezervuarına atık suların deşarjına izin verilmez” şeklinde değiştirilmiş olup, su kaynağını besleyen akar ve kuru dereler ile ilgili hüküm çıkarılmıştır.