Eskişehirspor ve Boluspor'un gerçekleştiremediği Anadolu İhtilali, en sonunda Trabzonspor tarafından 1975-1976 sezonunda hayata geçti.
Trabzonspor, ligi en yakın rakibi Fenerbahçe'den 3 puan önde kapadı.
Trabzonspor böylelikle peş peşe gelecek olan seri şampiyonluklarının perdesini açmış oldu.
O yıl Türkiye 1. Futbol Ligi'nde 2 takımı ile temsil edilen Adana kenti başarılı bir yıl geçirdi.
Ankaragücü ve Balıkesirspor, 1975-1976 sezonunda Türkiye 1. Ligi'ne veda ettiler.
Beşiktaş ise küme düşmekten son anda kurtuldu.
Geçen haftalarda sizlere sunduğumuz gibi, 1974-1975 sezonunda kısmen bocalayan Boluspor, derhal kendini toparladı.
1975-76 sezonunu 7. sırada tamamladı.
Rahat bir sezon geçiren Boluspor, en farklı galibiyetini ligin sonunda küme düşen Ankaragücü karşısında elde etti: 4-0.
En farklı yenilgisini ise, İzmir'de Göztepe karşısında yaşadı: 5-1.
Boluspor tarihinin önemli başkanlarından olan Hulki Avlacıoğlu, 1975-76 sezonunu da başarılı bir şekilde kapatan takımımızın lideriydi.
Boluspor tarihinde bazı isimlerin gölgesinde kalan, çok fazla konuşmayan, ancak kararlı ve cesaretli ama reklama önem vermeyen kişiliğiyle dikkat çeken Hulki Avlacıoğlu, Boluspor için kendi mali kaynaklarını seferber eden, ama hakkı şimdiye kadar teslim edilmeyen kulüp başkanlarımızdandır.
Bu vesile ile, buradan değerli başkanımızı tekrar rahmetle anıyoruz.
Hulki Avlacıoğlu, ismini Boluspor tarihine altın harflerle yazdırmıştır.
Bunun böyle bilinmesinin faydalı olacağını buradan yinelemek, Boluspor tarihini yazan Bolu Gündem'in görevidir.
Boluspor kulübü, sosyal konularda da olabildiği ölçüde duyarlıdır.
Camianın iyi günlerin- de, acıların- da toparla- yıcı ve düzenleyici görevler yapmıştır.
Örneğin; Boluspor'un yönetim kurulu trafik kazasında hayatını kaybeden amigo Necati'nin (Palay) ailesine maddi, manevi yardımların yapılmasını dahi karar altına alabilmiştir.
Boluspor, Türkiye 1. Ligi'nde başarılı sonuçlara imza atarken, her şey güllük gülistanlık değildi elbette.
Boluspor maddi zorluklarla boğuşuyordu, imkanlar kısıtlı idi.
Her şey sayılıydı. Bütün malzemeler itina ile muhafaza ediliyordu.
En basit malzemeler alınırken dahi, yönetim kurulunda tartışılıyor, karar alınıyordu.
İsterseniz birkaç örnek verelim:
Tarih: 04.11.1975.
Başkan: Hulki Avlacıoğlu.
Karar No:5- Soyunma odasına bir gaz sobası alınmasına,
Karar No:6- Havlular eskidiğinden, futbolculara birer bornoz alınmasına,
Karar No:7- Lojmana bir televizyon alınmasına.
Evet, yeni nesil Boluspor ve yeni yöneticiler, işte bunlar, 1975 yılında Yönetim Kurulu'ndaki bir toplantıda alınan kararlardan birkaç örnek. 2010'lara gelen Boluspor'da mayanın ne kadar kuvvetli olduğunu ve her şeyin nasıl itina ile yönetildiğini gösteren örnekler.
***
Futbolu bıraktıktan sonra, Boluspor'da yardımcı antrenör olarak görev yapan Mehmet Başaygün, 10 Temmuz 1975 tarihinde Tercüman Gazetesi'ne, yeni sezondan beklentilerini anlatmış, rahmetli İlhan Önder'in haberi aynen şöyle:
MEHMET BAŞAYGÜN: “HEDEFİMİZ YENİ SEZONDA GÜÇLÜ BİR BOLUSPOR YARATMAKTIR” DİYOR
Uzun seneler kaleci, hatta bir ara santrfor olarak Bolu Gençlik'te ve Boluspor'da futbol oynayan, iki sezon önce de futbolu bırakan Mehmet Başaygün, Boluspor yardımcı antrenörlüğüne getirilmiştir. Futbolu bıraktıktan sonra bir süre genç takımı çalıştıran Başaygün, Ankara'daki seminerden sonra, aynı göreve Boluspor'un yeni kurulan amatör futbol takımı antrenörlüğünü de eklemiştir. İzmir'de Futbol Federasyonu'nun açtığı kursa katılan Mehmet Başaygün, dönüşte yeni antrenör ile birlikte Boluspor'u yeni sezona hazırlayacaktır. Bu konuda Mehmet Başaygün; “Tüm hedefimiz, yeni sezonda yine güçlü Boluspor'u yaratmaktır. Geçtiğimiz sezonda özellikle ikinci yarıda takımımızda bir düşüş görüldü. Transferde birçok isimsiz, fakat yıldız olabilecek gençlerle kadromuzu takviye
ettik. Sezonu 20 Temmuz'da açacağız ve yapacağımız uzun bir kamp ile ligin tozunu atacak bir Boluspor'u lige Salıvereceğiz” demiştir.
***
1975-76 sezonu başlarken, Boluspor transferde bildiği yöntemden şaşmadı. Genç yıldızları kadrosuna katıp eldeki iskeleti korudu. İstanbul amatör küme takımı Sirkeci'den İbrahim, Önder ve Mete'yi kadrosuna kattı. Üsküdar Anadolu'dan, daha sonra büyük yıldız olan Necdet'i transfer etti. Galatasaray'a gitmek isteyen Nuri Artış'ı kadrosunda tutmayı başardı. Demir'i ise İzmir Temsilcisi Göztepe'ye verdi. 2 Temmuz 1975 tarihli Hayat Spor Dergisi, Boluspor'un transfer çalışmalarını şöyle yorumlamış:
BOLUSPOR İŞİNİ TAMAMLADI
Geçtiğimiz yıl istediği sonucu alamayan Boluspor, bu kez transferin ilk gününde işlerini tamamladı. Öncelikle iç transfere yönelen Bolusporlular, günlerdir Galatasaray'a gideceği söylentileri dolaşan Nuri'ye 200 bin, Şükrü ve Fikret'e de 200'er bin lira verildi. Boş sözleşmeye imza atan Vadi'ye 100 bin lira verilmesi bir iyi niyet örneğiydi. Alaattin ise, 300 bin lira karşılığında kulübünde kaldığını açıklamıştı. İç transferi bu biçimde tamamlayan Boluspor, İstanbul Amatör karmasının gözdelerinden İbrahim, Önder, Sertkan ve Mete ile 10 bin lira karşılığında sözleşme yaptı. Hiçbir futbolcusunu satışa çıkarmayan yöneticiler, istek olursa bazı futbolcuları verebileceklerini açıkladılar.