Hükümetin Afet İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sakarya Akyazı'daki fay hattı çevresindeki imar yasağının 150 metreden 20 metreye indirilmesiyle ilgili değerlendirme yaptı. Çiçek'in değerlendirmesine Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) tepki gösterdi. TMMOB Bolu İl Temsilcisi Cahit Çıngı, alınan kararın Türkiye gerçekliğine uymadığını söyledi.
Afet İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek şu açıklamayı yaptı: “Japonya'da her gün deprem oluyor, 100 katlı bina yapıyorlar. Bina yapmaktan vazgeçiyorlar mı? Ama burada önemli olan depreme yönelik önlemlerin alınması. Burada yapılan da o. Bu tedbirleri almak ve belirli sınırlandırmalar getirmek kaydıyla izin veriliyor” alınan kararla ilgili ayrıca Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da “Keyfiydi, bilimsel genişliğe çekildi” savunması yaptı. Yetkililer, aynı şekilde Bolu, Düzce ve Gölcük'te de fay hattı çevresindeki imar yasaklarının azaltıldığı bilgisini verdiler.
İNSANLIK ADINA DA UTANÇ VERİCİ
Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası'ndan (TMMOB) dün konuyla ilgili yapılan açıklamada, Akyazı'da fay hattında imar izni genişliğini 150 metreden 20 metreye indiren karar için, “17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri sonrasında alınan tedbirlerin, aradan 10 yıl geçtikten sonra rafa kaldırılması, bilim adına şaşkınlık verici olduğu kadar insanlık adına da utanç vericidir” denildi ve karar “aymazlık” olarak nitelendirildi.
ORADAKİ TEKNOLOJİ TÜRKİYE'DE UYGULANIYOR MU?
TMMOB Bolu İl temsilcisi Cahit Çıngı alınan kararla ilgili, “Bakan Çiçek'in kendince haklı olduğu noktalar belki olabilir. Japonya'da onlarca, yüzlerce kat binalar yapılıyor ama oradaki teknoloji Türkiye'de uygulanıyor mu? Ona bakmak lazım. Türkiye'de hala kerpiç binaların, yığma binaların olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye'nin gerçeklerine göre hareket etmek, karar vermek lazım. Alınan karar Türkiye gerçekliği ile örtüşmüyor."