Bahçelievler’de bulunan Kartal Taksi Durağı esnaflarıyla bir araya geldik. Durak esnafları mesleklerinde yaşadıkları sorunları anlattı ve en büyük sorunlardan birinin de otoparkçılarla aralarında geçen park ücreti tartışmaları olduğunu söylediler.
Geçtiğimiz hafta başlattığımız Taksi Durağı röportajlarımıza bu hafta Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan Kartal Taksi Durağı esnaflarıyla sürdürdük. Durak başkanı Ahmet Şimşek ve durağın 16 yıllık şoförü Özer Cengiz mesleklerinde yaşadıkları sorunları ve yetkililerden yerine getirilmesini istedikleri taleplerini dile getirdiler. Kartal Taksi Durağı esnaflarıyla yaptığımız röportajın ayrıntıları şöyle:
Sayın Cengiz, bize kendinizi tanıtır mısınız?
1991’de TEK’ten emekli oldum. Emekliliğimin ardından 1995 yılında taksicilik yapmaya başladım. 16 yıldır aralıklı olarak Kartal Taksi Durağı’nda taksicilik yapıyorum. Taksiciliği iki defa bıraktım. Bıraktığım dönemlerde köyümde yaşadım. Bir süre sonra geri döndüm. 65 yaşındayım.
Kartal Taksi Durağı’nda kaç esnaf çalışıyor?
Durağımızda 8 taksici esnaf çalışıyor.
Peki, ekonomik kazancınız sizi tatmin ediyor mu?
Taksicilikteki ekonomik kazancımız memnun edici değil. Taksiciliği bırakma nedenim bu meslekte yeteri kadar kazanç olmayışıydı. Ama emekliyim ve boş durduğun zaman kahvehaneye gitmeye başlıyorsun. Bu da harcamaya neden oluyor. O nedenle boş durup günümüzü kahvehane de geçirmektense durakta taksicilik yapmak daha iyi düşüncesiyle çalışıyoruz.
Geceleri taksicilik yapmanın zorlukları var mı?
Taksi durağımız Bahçelievler’de. Nezih ve sakin bir semt olduğu için bu semtte geceleri çalışırken herhangi bir güçlükle karşılaşmıyoruz. Çünkü gece yarısı pek müşteri gelmez bu semtte. Yalnızca hastaneye yetiştirilmesi gereken acil hastalar oluyor. O şekilde geceleri hizmet veriyoruz.
Peki, can güvenliği açısından ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
Çalıştığım süre boyunca herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Çünkü durağımızın bulunduğu semtte bu tür olaylar yok denecek kadar az yaşanır.
Trafik ekipleriyle yaşadığınız sorunlar neler?
Trafikle ilgili son zamanlarda yapılan değişiklikler nedeniyle akşam saatlerinde yaşanan yoğunluktan dolayı bir hayli sıkıntılar yaşıyoruz. Sonra indir bindirler de trafikte sıkı denetimlerle karşılaşıyoruz.
Ayrıca otoparkçılarla da sorunlar yaşıyoruz. Örneğin müşteri bir yerde aracı durdurup, iki dakika beklememizi istediğinde trafiği aksatmamak için yol kenarlarındaki park yerlerine girmek mecburiyetinde kalıyoruz. O zaman da biz taksicilerden park ücreti talep ediliyor. Bu sorunlarla karşılaşıyoruz.
Sayın Cengiz, mesleğinizde yaşadığınız ilginç bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?
Bir gün durakta beklerken, bir müşteri geldi. Taksiye bindik gideceği yere vardık. Bana, elindeki çantasını bırakıp geri döneceğini söyledi. Aracımda beklemeye başladım. Dakikalarca bekledim. Araçtan indim sağa sola bakındım. Ne gelen var, ne giden. Sonradan dolandırıldığımı anladım. Çaresizce durağa dönmek zorunda kaldım.
Aynı şekilde birkaç defa da üniversite öğrencileriyle yaşadım aynı durumu. Okuldaki sınavlarına geç kaldıklarını ve paraları olmadığını söyleyen üniversite öğrencilerini ücretini sonradan almak üzere sınavlarına yetiştirdim. Ama sonradan onlarda gelip taksi ücretini ödemediler. Paramı alamamak değil de, beni bu durumda bıraktıkları zoruma gitti.
Emeklilerden vergi mükellefi oldukları için emekli maaşınızdan kesilen ücret sizi rahatsız ediyor mu? Bu uygulamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Vergi mükellefi olduğumuz için emekli maaşımızda yüzde 15’lik bir kesinti oluyor. Onun dışında devlete vergi, işgaliye bedeli ödüyoruz. Bizim zaten emekli gelirimiz ne ki bizden bu kadar para kesiliyor? Bu kesinti bizi zor durumda bırakıyor. Uygulamada ayrıca avukat, savcı, hakim, doktor, ordu, polis gibi meslek alanlarında bu kesinti yapılmıyor. Bu dengesizliğin giderilmesini istiyoruz.
Röportajımızın bu bölümüne Kartal Taksi Durağı Başkanı Ahmet Şimşek’le (58 yaşında) devam ediyoruz. Emekli olan Şimşek, 30 yıldır taksi şoförlüğü yapıyor.
Sayın Şimşek, siz emekli bir taksi şoförü olarak vergi mükellefi emeklilerin maaşlarına uygulanan kesintiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Destek Primi kesintisinin yanlış uygulandığını düşünüyorum. Çünkü bizim aldığımız emekli maaşı zaten düşük. Aldığım 850 lira emekli maaşı. Zaten ben bu parayla geçinemediğim için taksicilik yapıyorum. Bir de devlet vergi mükellefi olduğumuz için kesinti uyguluyor. Bence devlet yüksek kazancı olan çalışanlara bu destek primini uygulaması lazım.
Bize mesleğinizde karşılaştığınız sorunlardan bahseder misiniz?
Bolu’da taksimetre ücretinin altında çalışan taksiciler var. Bu ticari ahlakla ilgili sorunu taksiciler kendileri çözemezler. Buna yetkililerin müdahalesi gerekmektedir. Bence en iyi çözüm, yetkili kurumlar taksimetre uygulaması yapmayan taksicilerin elindeki taksimetreler, almalı. O zaman değil 5 liraya, dilerlerse 1 liraya yolcu taşısınlar. Çünkü bu taksiciler taşıma ücreti 5 lira diyerek, büyük bir öğrenci kitlesini müşteri edindiler. Bu taksiciler çoğu zaman 5 liralık yere vatandaşı 15-20 liraya götürüyorlar. Yani insanları kandırıyorlar.
Bolu’da taksimetre ücretleri yüksek olduğu söyleniyor. Sizin değerlendirmeleriniz nedir?
Bolu’da taksimetre ücretleri bence yüksek değil. Taksimetre açılışı 2,5 lira, kilometre başına da 3 lira. Bu ücretler belirlendiğinde oto gazın fiyatı 1,38 liraydı. Şu an 2,25 seviyelerine kadar yükseldi. Ama biz mevcut fiyatlardan memnunuz. Fiyatların yüksek olduğuna inanmıyorum. Ayrıca biz aracımıza binen müşterilerimize kolaylıklarda sağlıyoruz. Taksimetre ne gösterirse illa ki onu vereceksin diye diretmiyoruz. Örneğin 11-12 lira tutan mesafelerde 10 lira alıyoruz. Yani küsurat aramıyoruz müşterilerimizden.