Borazanlar Mahallesi’nin cazibe merkezi haline geldiğini belirten Muhtar Gündüz, her geçen gün gelişen mahallelerinde yaşadıkları sorunlardan birinin de dar olan yollar olduğunu belirtti. Yol genişletmelerine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Muhtar Gündüz, acil durumlarda itfaiyenin ve ambulansın mahallelerine girmekte zorlanacağı ara sokakların olduğunu söyledi.
Muhtar Çakmağı köşemizin bu haftaki konuğu Borazanlar Mahallesi Muhtarı Şevki Gündüz’le yaptığımız röportajın ilk bölümünü dün yayınlamıştık. Muhtar Gündüz açıklamalarının ikinci bölümünde de önemli açıklamalarda bulundu. Muhtarlık görevine ilişkin ve mahallelerindeki yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Muhtar Gündüz ile yaptığımız röportajın ikinci bölümü şöyle:
Hizmet binanızdan memnun musunuz?
Şu an muhtarlık hizmeti verdiğim bina deprem zamanında yapılmış 16 metrekarelik bir prefabrike bina. Ama ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Benden önceki muhtar arkadaşım buraya fazla kullanmamış. Ben biraz çalışma yaptırttım ve burayı kullanışlı hale getirdim. Valiliğimiz ve Belediyemiz bu konuda çalışmalar başlattı. Şu an bazı mahallelere kullanışlı muhtarlık binaları yapılıyor. Ve mahallemize de muhtarlık binası yapılması planlanıyor. Mevcut hizmet binasından yana bir sıkıntım yok ama daha iyi bir hizmet binasında çalışmak isterim.
Yerel yönetimlerle ilişkileriniz nasıl? Yeterli hizmetleri alabiliyor musunuz?
Yerel yönetimlerle hiçbir sorunumuz olmamasına rağmen hizmet alma noktasında bazı sıkıntılarımız oluyor. O da, gecikmelerden kaynaklanan sıkıntılar yaşıyoruz. Yerel yönetimlerin kendilerine göre bir planlamaları var. Ve bu planlamalar doğrultusunda biz yerel yönetimlere konuyu ilettiğimizde şu an ki çalışmaların dıştan içe doğru devam ettiğini ve belli bir planlama çerçevesinde yapıldığını biliyorum. Onun için bizden sabırlı olmamız istendi. Bizde o sabrımızı şu an taşıyoruz. Önümüzdeki aylarda mahallemizde yoğun çalışmaların yapılacağını düşünüyorum.
Sağlık ocağı, park ve bahçe düzenlemesi için yetkili kurumlara tüm müracaatlarımızı yaptık. Umarım iyi sonuçlara ulaşırız. Küçük sorunlarımıza anında müdahale ediliyor; ancak köklü çözümler gerektiren konularda zamanla ilgili problemlerle karşılaşıyoruz.
Örneğin doğalgaz hat çalışmalarının yapılmaması bizim bazı ihtiyaçlarımızın geç giderilmesine neden oluyor. Çünkü doğalgaz hattı çalışmaları yapılmadan üst yapıdaki kaldırım çalışması, asfalt ve çevre düzenlemesi sorunları çözülemiyor. Bunun çözümü içinde zamana ihtiyaç var.
Ayrıca mahallemizde yol genişletmelerine ihtiyaç var. Bunun içinde 18’inci maddenin uygulanması gerekiyor. Buna karşın mahalle sakinlerimizden yargıya başvuranlar oldu. Bu da bizim mahallemize hizmetin girmesinde zamanın gecikmesine yol açtı.
Mahalle sayısı 25’ten 42’ye çıktı. Bu artıştan dolayı hizmet alma noktasında bir mağduriyet yaşadınız mı?
Mağduriyet değil de, hizmet alımında gecikmelerle karşılaşıyoruz. Yeni mahalle olan bölgelere de hizmetin ulaşması gerekir. Ve yerel yönetimlerimiz bu konuda dıştan içe doğru hizmetleri taşıdığı için biz içerideki mahalleler beklemek zorunda kaldık. Şu an da bu süreç yaşanıyor. Ve yeni mahalle olan yerlerde de güzel çalışmaların yapıldığını görüyoruz.
Peki, siz bu artışı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yerel yönetimin tasarrufudur diye düşünüyorum. Kişisel görüşüm hepsi aynı anda değil de, parçalı olarak bu artışlar yapılsaydı hizmetler zaman açısından daha kısa sürede gerçekleşebilirdi.
Vatandaşların muhtarlarla yaşadıkları sorunların başında, muhtarların hizmet binasında bulamamaları gelir. Siz mahalle sakinlerinizle böyle bir sorun yaşıyor musunuz?
Göreve geldiğim günden bugüne kapımdan işi görülmeden geri dönen mahallelim olmamıştır. Mahallelilerim bana hizmet binamda ulaşamasalar dahi evime gelerek bana rahatlıkla ulaşabilirler.
Yaklaşık 2 yıldır muhtarlık yapıyorsunuz. Bu süre içerisinde başınızdan geçen ilginç bir olay var mı?
Muhtarlıkta, öncesinde düşündüğüm yoğun çalışma temposunun çok daha fazlasıyla karşılaştım. Akla hayale gelmeyecek değişik olaylarla, değişik problemlerle karşı karşıya kalıyorum. Zaman zaman asayiş olaylarında emniyet ekiplerinin yanında bizlerde bulunmak zorunda kalıyoruz. Gece yarılarında ev aramalarına katıldığımız oluyor. Örneğin ev aramalarında içeri giren ekiplerin yanında bizler tutanaklarda gözlemci olarak yer alıyoruz. Bir keresinde aile içi şiddet olayına müdahale ettik polis ekipleriyle. İçeride ne olduğu belli değil. Ama camdan içeri baktığımızda içerisi harap bir şekildeydi. Emniyetteki arkadaşlarda bana, ’Hadi muhtar sende önden yürü’ dediler. Ben de ‘Silah sizde. Önden siz girin!’ dedim. Öyle bir karmaşa yaşadık.
Son açıklamalarınız nelerdir?
Borazanlar Mahallesi cazibe merkezi haline gelmiş bir mahalle. Batıdan Bolu’ya giriş her ne kadar Paşaköy olarak görülüyor ise de, çoğunlukla Borazanlar bölgesinden giriş yapılmakta. Ve o bölgeye doğru müthiş bulvarlar açıldı. Hem ticari anlamda, hem de konut olarak müthiş bir yapılaşma var. Bu yıl içerisinde yarı açık ve kapalı cezaevi mahallemizden kalkıyor. Bunun yerine Adliye Sarayı gelecek. Hürriyet Caddesi’nden cezaevindeki bölgeye kadar ki yapılaşmalar tamamen işyeri olarak planlanıyor. Şu an da müteahhitler Borazanlar Mahallesi’nde bir karış toprak almak için cirit atıyorlar.
Bugüne kadar mahallemizde görev yapmış büyüklerimize, mahalle sorunlarımızın çözümüne katkı sağlayan yerel yönetimlerimize ve Muhtar Çakmağı çalışmasıyla muhtarlarımızın seslerini duyurmalarına imkân sağlayan Bolu Gündem gazetesine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.