Cumhuriyet tarihinin en büyük mali yapılandırması olan ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı Kanun, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri tarafından Bolu’da ayrıntılarıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen ve birçok borcu kapsayan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler dün Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda anlatıldı. Sivil toplum örgütleri temsilcileri ve ekonomi çevrelerinden yoğun katılımın olduğu gözlenen tanıtım programında konuşmacı olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri Ayşe Dilbay, İsmail Tekkaya ve Ömer Çakıcı yer aldı.
TORBA YASA 30 KAMU KURUMU BORÇLARINI KAPSIYOR
Ülke gündeminin son 5 ay süresince en çok konuşulan konular arasında yer alan düzenlemeye ilişkin Dilbay, “Cumhuriyet tarihinin en büyük mali yapılandırması olan 6111 sayılı kanun yaklaşık 30 kamu kurumunu kapsamaktadır. 25 Şubat 2011 tarihinde yayınlanan bu kanun, kamuya borcu olanlar için büyük bir fırsattır. Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, belediyeler, il özel idareler, YURTKUR, TEDAŞ gibi pek çok kurumu içine alan bu düzenlemede vergi borcu aslına güncelleme oranının (TEFE/ÜFE) uygulanması ile hesaplanan borçlarını ödeyen mükelleflerin; gecikme faizi ve gecikme zammı ile vergi aslına bağlı olan cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir” dedi.
31 ARALIK 2010 TARİHİ ÖNCESİ BORÇLAR YAPILANDIRILABİLİYOR
Kanuna ilişkin açıklamalarını sürdüren Dilbay, “Kanun, matrah ve vergi artırımı uygulaması ile artırım yapılacak yıllar için vergi incelenmesi ve tarhiyata muhatap olmamak, stok beyanı yoluyla kayıtları düzeltme, kanun kapsamında hesaplanan birikmiş borçlara taksitle ve kredi kartı ile ödeme kolaylığı getirmektedir. Kanun, 31 Aralık 2010 tarihine kadar beyan edilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, gelir ve kurumlar vergisi stopajı, damga vergisi gibi beyana dayalı tüm vergiler ile 31 Aralık 2010 tarihinden önce tahakkuk eden yıllık harçlar, motorlu taşıtlar vergisi gibi alacakları kapsamaktadır” şeklinde konuştu.
YASA, FAİZ VE CEZALARI SİLİYOR, ÖDEMELER DE KOLAYLIĞI GETİRİYOR
Kanunla getirilen imkanlar hakkında bilgiler veren yetkililer açıklamalarının devamında, “Birikmiş borçlar enflasyon oranında güncellenerek, faiz ve cezalar silinmekte ve belli bir plan dahilinde ödeme kolaylığı getirilmektedir. Mükellef ile vergi idaresi arasındaki davaların sulh yoluyla çözümü yönünde düzenleme yapılmıştır. Davanın bulunduğu safhalara göre önemli indirimler yapılmaktadır. İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için kanundan yararlanılarak ödeme imkanı getirilmekte ve böylece gelecekteki ihtilafların önlenmesi sağlanmaktadır. Matrah ve vergi artırımı ile mükelleflere geçmiş vergilendirme dönemi ile ilgili olası risklerini ortadan kaldırma imkanı verilmektedir. İşletmelerdeki mallarını beyan ederek kayıt altına almak isteyen, işletmede olmayan mallarını da herhangi bir ceza ödemeden kayıtlardan çıkarmak isteyen mükelleflere önemli avantajlar sağlanmaktadır. Pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname vererek vergilerini beyan eden mükelleflere pişmanlık zammı yerine bu vergilerini enflasyon oranında güncelleyerek ödeme imkanı sağlanmaktadır. Yapılandırılan borçların taksit ile ödenmesi imkanı getirilmiştir. Yapılandırılan borçların ayrıca kredi kartıyla ödenebilmesi kolaylığı getirilmiştir” ifadelerine yer verdi.
SİGARA CEZALARI KANUN KAPSAMI DIŞINDA
Bilgilendirme toplantısında yetkililer bazı kamu alacaklarının ise düzenleme kapsamında olmadığı bilgisini vererek konuya ilişkin şu açıklamada bulundular: “Tutarı 120 TL’nin altında olan ve bazı cezalar da dahil olmak üzere genel bütçeye gelir kaydedilen tüm idari para cezaları silinecektir. Sigara kullanımı nedeniyle verilmiş cezalar için hiçbir şekilde kanundan yararlanılamayacaktır. 120 TL’nin altında idari para cezası borcu bulunanlar kanundan yararlanmak için hiçbir başvuruda bulunmayacak, işlemler idare tarafından sonuçlandırılacaktır.”
Borçluların kanun kapsamına giren tüm borçları için kanundan yararlanabilecekleri gibi sadece talep ettikleri dönem ve türler açısından da kanundan yararlanabileceklerini ifade eden yetkililer, motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin bu kanundan yararlanmak üzere her bir taşıt itibarıyla hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmalarının zorunlu olduğunu kaydettiler.
SON BAŞVURU 2 MAYIS 2011
Borç yapılandırma başvurularının, borçluların bağlı oldukları vergi dairelerine en son 2 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar yapmaları gerektiği çağrısında bulunan yetkililer, “Birden fazla vergi dairesine borçlu olanlar, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuracaktır. Başvurular yazılı yapılacaktır. Pişmanlıkla veya kendiliğinden verilecek beyannameler, matrah ve vergi artırımı, stok beyanları elektronik ortamda beyanname verme mecburiyeti olanlarca elektronik ortamda yapılacaktır” ifadelerini kullandılar.
Yaklaşık iki saat süren bilgilendirme toplantısının ardından katılımcılar düzenlemeyle ilgili akıllarında kalan soru işaretlerinin yanıtını bulmak üzere Maliye Bakanlığı yetkililerine soru sordular.