“BOLU'DA SUYUN GELECEĞİ ÇOK KARIŞIK”
AİBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Bolu'da Hidroelektrik Santralleri (HES) ve Hayvan İçme Suyu Göletleri (HiS) yapımında çevre faktörünün göz ardı edildiğini söyledi ve ekledi: “Bolu'da suyun geleceği çok karışık.”
Eğitim-Sen tarafından 9 Haziran 2011 gününde A Yemek konferans Salonu'nda düzenlenecek olan “Bolu'da Hayvan İçme Suyu Göletleri (HİS), Hidroelektrik Santralleri (HES) ve Suyun Geleceği” konulu söyleşide konuşacak olan AİBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, söyleşi öncesi gazetemize açıklamada bulundu. Külköylüoğlu, hayvanlara içme suyu temin etmek için oluşturulan HİS'ler ile enerji üretimi için oluşturulan HES'lerin Bolu'da çevre faktörü düşünülmeden oluşturulduğunu söyledi.
“HİS'LERİN AMACINA UYGUN KULLANILDIĞI ŞÜPHELİ”
Çevre açısından HİS'lerin de en az HES'ler kadar tehlikeli olduğunu dile getiren Külköylüoğlu, “HİS'ler genellikle küçük ölçekli oldukları için bunlardan rapor istenmiyor. Bu nedenle HİS'ler uygun görülen her yere yapılıyor buda yanlış olan bir olay. Çukur gördüğün her yeri kapıyorsun setle arkasına su topla al sana HİS ama hiç amacına uymuyor. 110 tane HİS hepsi düşünüldüğü Göynük'ün yarısı yapıyor. HES yedi tane olarak veriliyor. HİS'lerin gerçekten amacına uygun veride çalıştırıldığı şüpheli. 2001 yılından bu güne kadar olan yayınlar var. Orada tahmin edilen 2000 tane hayvanın HİS'ten yararlanması hedeflenmiş. Nerde 200 tane bile çıkmıyor. Yapılmış mevcut göletler varken, onların ıslah edilmesi durumu varken, neden yenileri yapılarak tahribata gidiliyor. Konumuz Türkiye ve Bolu genelinde karşılaştırarak HES'leri HİS'leri ve Bolu'da suyun geleceğini konferansta sunmak tartışmak. Bolu'da HES ve HİS konusunda tepki yok. KESK'e bağlı Eğitim- Sen ve bazı kurumlar dışında tepkisini ortaya koyan yok. Halktan hele hiç yok.
Biz bazı mera alanlarına sahip muhtarlarla da görüştük. Onların ifade ettikleri “Biz HİS'i ve HES'İ anlamıyoruz “diyorlar. Muhtarlar gerekçeyi anlamış değiller kafaları karışık. Kimisi 'Biz istemedik ama olsun diyor' Kimisi 'Olsun uzakta yapılsın benim için sorun değil 'diyor. Sarıalan bunlardan bir tanesi” dedi.
“KAMUOYUNUN HİS VE HES KONUSUNDA SORGULAYICI OLMASI GEREKİYOR”
Kulköylüoğlu, Bolu'da suyun geleceği çok karışık olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Ben yetkililere şunu sormak istiyorum; suyun üst rezervi biliniyor mu? Yer altı su kaynakları biliniyor mu?
Bolu'nun adıyla ünlenen Kökez'in geleceği biliniyor mu? Bu konuda yetkilerin halkı bilgilendirmesi gerekiyor. Bana göre yağışlarla birlikte Bolu'da 15-20 yıl su sorunu olmayacak yeter ki suyu temiz ve doğru kullanalım. Türkiye'nin bazı bölgeler dışında su sorunu yok gibi kurak bölgelerde su sorunu çıkabiliyor. İnsanlara suyun nasıl kullanılacağını öğretmek gerekiyor. Örneğin bebeklere yaşlıların ve özellikle bayanların devamlı Kökez suyu içmesi doğru değil. Kökez suyu içeriğinde mineral yapıyı taşımıyor. O kadar çok kullanılıyor ki Kökez suyu yazın akmıyor insanların su tercihlerini değiştirmesi gerekiyor suyun tükenmemesi için. Bolu'da suyun geleceği ormanların yeşillik alanın geleceğine de bağlı. Kamuoyu sorgulayıcı olması gerekiyor.
“HİS ve HES nedir?
Bize zararları nelerdir?” diye yetkililere sorması gerekiyor. Çevre olaylarına karşı duyarlı olalım yaşanacak yer olmazsa insanda olmaz. Abant'ta balıklar yaşamıyor. Uygulamaların bilimsel temeli olmadığı için balıklar yaşamıyor. Bolu halkından bir komisyon oluşturulsun. İl Encümeninden bahsetmiyorum. Bolu'da duyarlı dernekler var bunlar bir platform oluştursunlar yasal bir statü ile kanunlara etki edebilecek güçte olsunlar.”