Mudurnu-Babas Vadisi'nde bulunan tarihi Kaya Evleri'nde, son dönemde oluşan büyük çatlaklar, yoldan geçenler açısından, her geçen gün giderek büyüyen bir risk oluşturuyor. Mudurnu Kaplıcaları yolu üzerinde bulunan Kaya Evleri'nin yamaçlarından, özellikle kar ve yağmur yağışları sonrasında yola yuvarlanan kayalar; can güvenliği, yaya ve araç trafiği açısından tehlike oluşturuyor…
Sakarya Nehri'nin önemli kollarından olan Mudurnu Suyu'nun doğduğu Babas Vadisi'nde, volkanik-tüf kayaçlara, binlerce yıl önce oyulmuş, yöredeki en eski insan yerleşimi izlerini barındıran tarihi Kaya Evleri, iki katlı olarak oyulmuş. İçinde havalandırma pencereleri, odacıklar, erzak kuyuları bulunan kaya evlerinin derinlere uzanan galerileri zamanla kapanmış.
Milyonlarca yıl öncesinin volkanik-tüf kayaçları üzerinde, binlerce yıl önce yaşayan insanlarca yapılan kaya evlerinin tarihi, Frigyalılara kadar uzatılıyor. Babas Vadisi'nde yer alan Kaya Evleri ve kaplıcaların tarihi yeterince bilinmiyor. Yöre köylülerinin verdiği bilgilere göre; burada önceki dönemlerde dört kaplıca varmış.(Koca Ilıca, Göz Ilıcası, Gelin Ilıcası ve Uyuz Ilıcası) Şimdi bir tanesi kalmış…
Yörenin önemli doğal ve tarihi miras varlıklarından olan “Babas Vadisi Kaya Evleri” ndeki tahribat ve çatlakların sebebi olarak;
2007-2008 yıllarında, bu alanda yapılan hesapsız yol genişletme çalışmaları gösteriliyor.
Mudurnu Kaplıcalarına uzanan yol üzerinde yapılan genişletme çalışmaları sırasında; Kaya Evleri'nin yamaçlarından alınan toprak hafriyatın ve volkanik-tüf kayaçların temellerinden, ağır iş makineleri ile alınan kayaların ; (Kaya Evleri'nin temelindeki doğal denge ve statiği bozmasının) bu çatlamalara ve kaya yuvarlanmalarına sebep olduğu belirtiliyor.