Belediye ve İl Özel İdaresi'ndeki norm fazlası kadroların başka kurumlarda görevlendirilmesinin önünü açan Torba Yasa'nın 166'ncı maddesinden Bolu Belediyesi'nden 200,İl Özel İdaresi'nden yaklaşık 100 işçinin olumsuz etkileneceğini ifade eden Türk-İş Bolu İl Temsilcisi Yusuf Uyman, uygulamayı yaptığı ilginç benzetmeyle nitelendirdi. Uyman, “Bu yasanın gerçek anlamda çıkış mantığını değerlendirecek olursak, ekmek bıçağıyla ekmek keserseniz faydalı bir amaç için kullanmış olursunuz. Ama ekmek kestiğiniz bıçağı adam öldürmek için kullanırsanız kötü bir amaç için kullanmış olursunuz. Torba yasayla ben belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan arkadaşlar adına çıkartılan düzenlemeyi de buna benzetiyorum. Belediye kadro fazlalığım var diyerek işçileri diğer kurumlarına göndermeye çalışıyor. Bu konu Bolu Belediyesi'nde yaklaşık 200, İl Özel İdaresi'nde de yaklaşık 100 işçiyi yakından ilgilendiriyor. Ama öte yandan bu kurumlar bir yandan işçi fazlalığım var diyor, bir yandan da taşeronlaşmayla birtakım işlerini özel sektör firmalarına yaptırmaya çalışıyor. Böyle olunca öne sürülen mantığın çok doğru olmadığını görüyoruz. Bolu Belediyesi elindeki mevcut personelle özel sektöre yaptırdığı işlerin tamamını kendisi yapabilecek durumdadır” dedi.
“KALİFİYE İŞÇİLER, HİÇ ALIŞKIN OLMADIĞI İŞLERLE KARŞI KARŞIYA GELECEK”
Uyman açıklamalarının devamında, “Bu kurumlar bazı işlerini özel sektöre kaydırırken, öbür tarafta bugün 'İşçi fazlalığım var' diyerek feryat ediyor. Bu doğru bir feryat değil. Elinizde o işi yaptırabileceğiniz insanlar var, o insanlara o işi yaptırmıyorsunuz, özel sektöre veriyorsunuz. O insanlara fazlalık diye devletin diğer kurumlarına göndermeye çalışıyorsunuz. Bu işin kolaycılığıdır. Ve doğru bir uygulama değildir. Bu insanlar yıllardır ekmek yediği 10, 15, 20 yıldır ekmek yediği kurumlarda çalışmaya devam etmelidir. Bunlar yetişmiş elemandır. Bunların içerisinde şoför olan var, tamircisi olan var. Yani hizmet ettiği kurumda yaptığı işin uzmanı olmuş insanlar var. Bu insanları göndereceksiniz başka bir kurumda hiç alışkın olmadığı işlerle karşı karşıya gelecek. Onların huzuru bozulacak, aile yapısı bozulacak, o insanları düşünerek hareket etmek lazım. Dediğim gibi burada samimi olmak lazım, ekmek bıçağıyla ekmek kesmek lazım, ekmek bıçağıyla adam öldürmek gerekmiyor. Onun için kanunu yerinde ve zamanında uygularsak hiç kimse sıkıntı çekmez. Ama bizim anladığımız kadarıyla Bolu'da özellikle ekmek bıçağıyla ekmek kesilmeyecek öyle gözüküyor” diye konuştu.
“GÖNDERİLECEK İŞÇİLERİN SİYASİ KANAATLERİ TESPİTTE KRİTER OLARAK ALINMAMALI”
Başka kurumlara gönderilecek işçilerin belirlenmesinde siyasi değerlendirmelerin yapılabileceğine dair endişeleri değerlendiren Uyman, “Türkiye'de siyasetin bulaşmadığı hiçbir kurum olmadığı için bu konuda da siyasi bir uygulamayla karşı karşıya kalınabilir. Gönderilecek işçilerin siyasi kanaatleri kriter olarak alınmamalı” açıklamasında bulundu.
Uyman açıklamalarını şöyle tamamladı: “Belediye başkanıyla bu konuda yüz yüze konuştuk. Başkan, 'Belediye'nin parasını çöpe atamam' ya da 'Hesapsız yere kullanamam' tarzında açıklamalar yaptı. Doğru bir yaklaşım aslında ama şimdi bu çarçur etmek değil midir? Bolu Belediyesi mevcut durumda hem kendi bünyesindeki çalışanına, hem de hizmet aldığı taşeronlara para ödüyor. Halbuki Belediye elinde ki işçiye aynı işi yaptırabilir. Aynı zamanda da taşerona para ödemek zorunda kalmaz. Dolayısıyla belediye bütçesi bu kadar para harcamak zorunda kalmaz.”
***************
Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yamantürk, gönderilecek işçileri şöyle nitelendirdi:
Çalışmayan, işten kaytaran personelimiz var
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yamantürk, Belediye'deki norm fazlası 184 kişilik kadronun tamamının başka kurumlarda görevlendirileceğini açıkladı. Çalışmayan, işten kaytaran personelin muhakkak gönderileceğini söyleyen Yamantürk, uygulamaya sert çıkan Türk-İş ve Belediye-İş sendikalarına yanıt verdi: Sendikalar, müşterilerini kaybedecek olmanın üzüntüsünü yaşamaktadır.
Haber: Mehmet Korkusuz
Belediye ve İl Özel İdaresi'ndeki norm fazlası kadroların başka kurumlarda görevlendirilmesinin önünü açan Torba yasada süreç 1 Ağustos 2011 tarihinde başlıyor. Bolu Belediyesi ile İl Özel İdaresi çalışanları, şu an da kurum amirlerinin konuya ilişkin vereceği kararı beklemeye devam ediyor. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın Kanada'da olması nedeniyle konuya ilişkin açıklamada bulunan Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmail Yamantürk, 389 kadrolu işçinin çalıştığı Bolu Belediyesi'nden 184 işçinin norm fazlası olduğu gerekçesiyle başka kurumlara gönderilip gönderilmeyeceği sorusunu yanıtladı.
Bolu Belediyesi'nin 1 Ağustos'ta norm fazlası olan işçilerin tamamının başka kurumlarda görevlendirilmesini isteyeceğini kaydeden Yamantürk, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın önceki dönemde konuya ilişkin yaptığı paralel açıklamaları hatırlattı.
“ŞU AN 120 KİŞİ İŞTEN ÇIKSA, ÇIKTIKLARI DAHİ HİSSEDİLMEZ”
Yamantürk, başka kurumlara gönderilecek isimlerin belirlenmesinde göz önünde bulundurulacak kriterlere ilişkin bilgiler vererek, “Önceliği emekliliğine az bir süre kalan işçiler alacağını söyledi. İşe yaramayan, yeterince çalışmadığı tespit edilen personeller bu listede muhakkak yer alacak. Şu an da mevcut personelden 120 kişi işten ayrılmış olsa, gittikleri belli dahi olmaz. Bunlar zaten sahada geziyorlar” ifadelerini kullandı.
“SENDİKALAR MÜŞTERİ KAYBEDECEKLERİ İÇİN BİZE ELEŞTİRİYORLAR”
Bolu Belediyesi'nden başka kurumlara gönderilecek işçilerin kesinlikle mağdur edilmeyeceğini ifade eden Yamantürk, açıklamalarının son bölümünde uygulamaya sert çıkan Belediye-İş ve Türk-İş sendikalarını adeta topa tuttu. Yamantürk açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: “Bu konuda çalışanlar değil, sendikalar zararlı olacak. Çünkü sendikalar bu uygulamayla müşterilerini kaybedecek. Sendikaların eleştirileri bu yüzden. Kadroyu bu sayede yüzde 30'lardan yüzde 15-20'lere düşürmüş olacağız. Belediye bu sayede ekonomik olarak da rahat bir nefes almış olacak.”