Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, Türkiye ve Ortadoğu'nun çeşitli bölgelerinde iki yılda dünyada ilk kez görülen 18 farklı çekirge türü keşfetti.
Doç. Dr. Mustafa Ünal, Türkiye ve Ortadoğu'da çeşitli iklimlerde yaşayan çekirgelerin türleri hakkında araştırma yapıyor. Özel olarak hazırladığı filelerle çekirgeleri yakalayan Mustafa Ünal, çekirgeleri üniversitenin laboratuvarına getiriyor. Topladığı çekirgeleri mevcut türlerle karşılaştıran Doç. Dr. Mustafa Ünal, son iki yılda 18 yeni tür keşfetti.
Topladığı 60 binin üzerindeki çekirge örneklerini camekanlı kaplara yerleştiren Doç. Dr. Mustafa Ünal, uzmanlık alanının çekirgeler olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun çeşitli habitatlarında çekirgeler üzerine araştırmalar yapıyorum. Dağ, tepe gezerek jeolojik
geçmişin, farklı iklimsel şartların ve topografik yapının farklı olduğu alanlardaki çekirge tiplerini özel hazırladığım filelerle yakalıyorum. Şu ana kadar 60 binin üzerinde çekirge örneği topladım. Son iki yılda yaptığım çalışmalarla dünyada ilk kez görülen 18 çekirge örneğini ortaya çıkardım. "
‘LİTERATÜRE TÜRKÇE ADLARLA GEÇİYOR'
Daha önce Bolu'da bulduğu çekirge türlerine 'Bolu-A', 'Koroglus' ve'"Parapholidoptera Belen' adlarını veren Doç. Dr. Ünal, keşfettiği çekirge türlerinin bilim literatürüne Türkçe olarak girdiğini belirterek, "Keşfettiğim çekirge türlerine Türkçe isimler vererek literatüre Türkçe olarak girmesini sağlıyorum. Keşfettiğim türler, bilimsel yayın yapan dergilerde makale olarak yayınlanmasının ardından literatüre geçiyor" diye konuştu.
18 türün 12'sinin Amerika'da yayımlanan Transactions of the American Entomological Society adlı dergide, 5'inin Yeni Zellanda'da Zootaxa adlı dergide, birinin de Rusya'da Far Eastern Entomologist adlı dergide geçen yıl ve bu yıl yayınlandığını söyleyen Doç. Dr. Ünal, keşfetiği türlerden bazılarının adlarını ise şöyle sıraladı: "Bradyporus Avanos, Bradyporus toros, Bradyporus karabagi, Chorthippus aktaci, Isophya Artvin, Poecilimon ferwillemsei, Poecilimon aequocercus, Poecilimon istanbul. "