Mudurnu'nun doğusunda bir yamaç üzerinde bulunan saat kulesi, 1890-1891 tarihlerinde ahşap olarak yapılmış, 1900 yılındaki bir yangında yanmıştır. 1905 yılında Mudurnu Kalesi'nden sökülen taşlar ile Mudurnu hapishanesindeki mahkumlara yaptırılan kuleye bir Türk demirci ustasının yaptığı saat takılmıştır. Kule, 1963-1964 yıllarında yeniden yanmış ve tekrar onarılmıştır. Mudurnu Hisar tepesinde bulunan, Mudurnu'nun tarihi evlerine bakan Saat Kulesi 1890 yılında kalenin kalıntı taşları ile Mudurnu'daki saatçi ustalarının saatin makinesini örs çekiç ile eğeleyerek düzenleyerek yapmışlar.
Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, yaptığı açıklamada, “Anadolu'dan şama kadar olan 63 adet saatten bir tanesi ilçemizdedir, ilçenin simgesi haline gelmiş gelen misafirler yerli halk buradaki saatin ayarını bu saat kulesinden temin etmektedir.Saatin bakımını eski saat ustaları saatçi Mustafa Kırkık daha sonra Selahattin Bilgiç bakım ve onarımlarını yaptılar şu anki saat 1890 yılındaki dişlileri aşındığı için geri kalmaya başlamıştı buna Fransa'dan aynı özellikte bir makine getirildi ve değiştirildi dışarıda eski Belediye Başkanı Mehmet Karakaşoğlu zamanında yaptırıldı eski saat kent müzesi önünde faaliyetine devam ediyor.Bundan sonraki düşüncemiz saati kalenin altındaki daha güzel görünümlü yere taşımak orada bir top arabası var belediyeye ait 1900'lü yıllardan kalan bu topun üst tarafında ilçeye daha hakim bir yere Mudurnu'ya özgü taşlarla Osmanlı mimarisi verilerek oraya taşımayı düşünüyoruz şu anki makine çok akıllı elektrikler kesilince iki saat sonra bile otomatikman kendini ayarlıyor" dedi.
12 YIL DURAN MAKİNE KENT MÜZESİ BAHÇESİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Mudurnu'nun simgesi kuledeki saati 1960 yılında, bakımını yapan Selahattin Bilgiç, 120 yıldır Mudurnululara zamanı hatırlatan Saat Kulesi'nin kendisi için ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Bilgiç, şöyle konuştu: 1890'lı yıllarda imal edilen saatin mekanik kısımları Mudurnu'da yapılmış, kurulmuş ve 1999 kadar aynı makine ile Mudurnu'ya hizmet vermiş. 1960 yılında ben her yıl bu saati kuruyordum. 1960 yılında rahmetli Mustafa Kırkık kendisi iyi bir saatçiydi. Bu saatin her gün kurulmasını büyük zahmet olduğunu bildiği için buna bazı dişliler ilave ederek, bunu dört günde kurulur hale getirdi. 1999'a kadar çalıştı. 1999'dan sonra eski Belediye Başkanı Mehmet Karakaşoğlu, saatin aşınmasından dolayı durmaya başlaması, ileri ve geri kalması, tamiri de zor olduğundan elektroniğe çevrilmesini sağladı. Üç kademeli makine getirtildi İstanbul'dan. O günden bugüne çok güzel çalışmakta. İki sene önce Haziran ayında ayarlandı. Bugüne kadar da bir saniye geri kalmadı, ileride gitmedi.
Çok doğru çalışır.”Bilgiç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İlk başlangıcını demirci ustaları yapmışlar. Örs, çekiç ve eğe ile eli yatkın kişiler İngiliz saatlerinden örnek alıp yapmışlar. 120 sene Mudurnu'ya hizmet eden bu makine buradan söküldükten sonra kent müzesinde uygun bir yere koyup sergileyelim. Gelenler buna baksınlar dedik, onarımını ve tamirini ben yapıyorum. Saat faaliyete geçti. 12 yıl boşta duran makine onarılarak kent müzesi bahçesinde yeniden 120 yıl sonra çalışmaya başladı. Kent müzesini ziyaret ederseniz çok güzel bir dinlenme yeri ve gezilerek görebileceğiniz çok sayıda eski tarihi eşyalar sizleri bekliyor.”