Türkiye'nin lider tavuk entegre firmaları arasındaki Beypiliç, Erpiliç, CP Piliç, Ak Piliç ve Bolca Hindi firmalarının atıklarını enerjiye dönüştürmek için iki yıldır sürdürülen proje çalışması tamamlandı. Çevre kirliliği yaratan ve kokuya neden olan tavuk ve hindi atıklarının kullanılması için Bolu Valiliği ve Bolu Belediye Başkanlığı'nca yürütülen proje kapsamında Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı Ak Partili Alaaddin Yılmaz, tavuk entegre firmalarının üst düzey yöneticileri ile atıkların enerjiye dönüşümünü sağlayacak firma yetkililerinin katıldığı toplantıda, "Tavuk ve hindi atıklarının verilmesi, toplanması, nakli ve enerjiye dönüştürülmesi ile ilgili sözleşme" imzalandı. İlk etapta Bolu merkez, Yeniçağa, Dörtdivan'da bulunan entegre tesisler ile kümeslerden elde edilen atıklar özel araçlarla enerji üretiminin yapılacağı tesise taşınacak. Bir yılda yaklaşık 150 bin ton atık kurulacak tesiste enerjiye dönüşecek.
Atıklardan geriye kalan kül şeklindeki atıklar ise yol ve beton yapımının ham maddesi olarak kullanılacak. Beypiliç A.Ş Genel Müdürü Sait Koca, kümes ve entegre tesislerden alınacak atıklarla kurulacak tesiste enerji üretileceğini belirterek, "Atıkların alınıp tesise taşınma operasyonu tamamen firmanın kontrolünde olacak. Sözleşmeye imza atan firma yetkilileri olarak bizlerde bu atıkların ilgili firmaya temin edilmesi konusunda devreye gireceğiz" dedi. Atıklardan enerji üretecek olan ZGC A.Ş Genel Müdürü Suat Çalbıyık, 20 ay içinde projeyi bitirmeyi taahhüt ettiklerini açıklayarak, toplanan atıkların ise özel dizayn edilen kapalı araçlarla fabrikaya getirileceğini belirtti. Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, kırmızı ette yaşanan sıkıntıları büyük ölçüde beyaz etle aza indirmiş olduklarını söyledi.
KOCA: DÖVİZ ARTIŞLARI SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, piliç eti sektörünün dinamik bir sektör olduğunu belirterek, ''Üretim hızlı bir şekilde devam etmekte ve önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. 2012 yılında da beklentimiz artış şeklinde olacak. Bu da Türkiye'nin büyük avantajı. Kırmızı ette yaşanan sıkıntıları büyük ölçüde beyaz etle aza indirmiş oluyoruz. Bu hem fiyat hem de miktar anlamında'' dedi. İhracatın devam ettiğini kaydeden Koca, “2012 yılında da yine artarak deva edecek. Bizim satışımızın büyük bir kısmı iç pazar olduğu için döviz artışları bizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
“HELAL GIDA SERTİFİKASINI İLK ALANLARDAN BİRİYİZ”
Geçtiğimiz günlere, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) devreye girene kadar Helal Gıda Sertifikası konusunda bir karmaşanın olduğunu kaydeden Koca, şunları söyledi: “Helal Gıda Sertifikasını, TSE standardını yayımladığı anda hemen müracaat ettik. İlk müracaat eden firmalardan birisiyiz. İlk alanlardan biriyiz. En azından devletin ve diyanetin kontrolünde bir üretim yapacağız, zaten bu belgeyi alırken hiç bir işlem yapmadık. Müracaat ettik ve aldık. Çünkü bizim üretim tarzımız zaten buna uygundu. Bu belgenin en büyük avantajı da önümüzdeki dönemde dünya piyasasındaki karmaşayı önleyecek ve Helal Gıda Sertifikası artık yanız TSE tarafından verilir konuma gelecektir. 33 tane İslam ülkesinin imza attığı bir standart bu. Bu ülkelerde bu standartlarda belge almış firmaları tercih edeceklerdir.”
ERBAYRAM, BÜYÜKBAŞ HAYVAN ATIKLARI KONUSUNDA UYARDI
Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram ise, yaptığı açıklamada, Bolu'nun yeni kurulacak tesisle tavuk gübresi kokusundan kurtulacağını; fakat bir başka tehlikeyle yine karşı karşıya kalacağını belirtti. Erbayram, “3 yıl sonra inşallah tavuk gübresini buraya devrettiğimiz vakit karşımızda sadece büyükbaş hayvanların ahır gübresi kalacak. Onun için çalışmamız lazım. Bir araya gelmemiz lazım. Basının bize yardım edip, gübre kullanımını tarlalara boşu boşuna atılmasının önlenmesi gerek. Bir düzen içersinde tedbirli olmamız lazım. Bu konuyu Sayın Vali'ye birkaç kez ilettim. Bir yere gittiğimizde, bir traktör römorkunun yarı açık, yarı kapalı gittiğini görürüz. Sektör bir araya gelmeli ve bir acil eylem planı hazırlamalıdır. Dolaysıyla bir şekilde tedbirler almamız lazım” diye konuştu.