Abant İzzet Baysal Üniversitesinin öğrenci sayısında ki artış, dışarıdan gelen göçler nedeniyle Bolu’da son yıllarda ciddi bir yapılaşma oluşmaya başladı. Hemen hemen her boş arazide bir inşaata rastlamak mümkün. İnşaat çalışmalarıyla birlikte toprak altında ki tarihte gün yüzüne çıkıyor. Özellikle 2. ve 3. Derece sit alanı olan Semerkant, Akpınar, Büyük Cami mahallesi ve civar bölgelerinde yapılacak her türlü kazı için Müze Müdürlüğünden izin alınması ve müdürlüğün denetiminde kazı yapılması gerekiyor. Kazı çalışmaları sırasında herhangi bir buluntuya rastlanırsa çalışmalar durduruluyor ve kurtarma kazıları başlıyor.
Gerek, Bolu Belediyesinin yaptığı kentsel dönüşüm planı kapsamında, gerekse bireysel inşaat kazılarında birçok tarihi kalıntıya rastlanmaya devam ediyor. Elde edilen bulgular, incelendikten ve Bakanlık onayı ile kurtarma çalışmaları yapıldıktan sonra hangi döneme ait oldukları kamuoyuna açıklanacak.
1970’li yıllarda tahrip olmuş
Bolu’da bulunan birçok tarihi yapı 1970’li yıllarda, henüz tarihi bir bilinç olmamasının da etkisiyle kentsel dönüşüm çerçevesinde ya yıkılmış ya da tahrip edilmiş durumda. 1983 yılında kabul edilen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu sonrasında, sit alanlarında yapılacak çalışmaların denetimi Kültür Müdürlükleri tarafından denetlenmeye başladı. Yine kanuna göre herhangi bir tarihi kalıntıya rastlayan vatandaşların en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara veya diğer yerlerde mülki idare amirlerine bildirmeleri mecburi kılındı.