İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'nde 30 yıl içinde deprem meydana gelme olasılığının yüzde 60 olduğunu söyledi.
Gündoğdu, Marmara'da uzun zamandır deprem konusunda önemli bir çalışma yapılmadığını, kuzeyden geçen fay hattında ciddi oranda deprem riski bulunduğunu belirterek, ''Bu riskin yakın dönem için yüksek bir olasılığı var ama yüzde 1 ihtimal varsa da olmayabilir. Olasılık hesapları çok kesin bilgiler değildir ama tehlikenin büyük olduğunu anlatır. Şu anda aynı söylem geçerli'' diye konuştu.
''30 yıl içinde depremin yüzde 60 oranında gerçekleşme olasılığı var, bu tehlikeli bir sonuçtur'' diyen Gündoğdu, bazı anormallikleri incelediklerini bildirdi.
“ABANT DERE YATAĞI VE BOLU ÇEVRESİ
RİSKLİ BÖLGELERİ OLUŞTURUYOR”
''Deprem geriye dönüş yaptı'' ifadelerinin doğru olmadığını ifade eden Gündoğdu, ''Öyle görünüyor ama öyle değil aslında. Kuzey Anadolu Fay hattının içinde var olan enerji ve kırılmamış alanın kırılmasından ibaretti Düzce depremi. Deprem Komisyonu'nun önünde de bunu anlattım ama şimdi deprem hattında Bolu'ya doğru bir gelişme olabilir. Fay kaldığı yerden devam edebilir. Bunun da 3 ihtimali var. Ya kuzeyden gider ya Bolu'nun içinden geçer ya da Abant Dere yatağından ana hatta erişir. Bu, Kuzey Anadolu Fay hattının macerasıdır'' dedi.