T.C BOLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü
Sayı: M.14.0.BOL.0.13-(622.01)-7010/13718
Konu: Deprem Riski Altındaki Yapılar.
Bolu İli Merkez, tapunun Akpınar Mahallesi, 173 ada, 7 parsel numarasında kayıtlı taşınmaz üzerindeki yapınızla ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri, T.M.M.O.B. İnşaat Mühendisleri Odası Bolu Temsilciliği ve Belediyemizin yaptığı çalışmalar neticesinde yapınızın olası bir depremde riskli olabileceği kanaatine varılmıştır.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında yapınızın riskli olup olmadığının tespitinin Bakanlık tarafından lisanslandırılan Kurum ve Kuruluşlara yaptırılması gerekmektedir. Söz konusu tespitler yaptırılmadığı takdirde, 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca veya Belediyemize resen yapılır veya yaptırılır.
Gereğini bilgilerinize rica ederim.
Alaaddin YILMAZ
Belediye Başkanı
12 Kasım 1999 depreminden sonra Bolu eski Belediye Başkanı Yüksel Ceylan döneminde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim dalı Öğretim Üyeleri, TMMOB İnşaat Mühendisliği Odası Bolu Temsilciliği ile Bolu Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalar 2006 yılında tamamlanmıştı. Bu çalışmalarda simülasyon yöntemi ile oluşturulan veriler bir dosyada toparlanmış ve Bolu Belediyesi'nde tozlu raflarda yerini almıştı.
Kentsel Dönüşüm Yasasının ilk uygulanacağı illerden biri olan Bolu'da ise yasanın nasıl bir uygulama biçimi alacağı 5 Ekim 2012 tarihinden bu yana yetkililer tarafından ile getirilmekte iken Bolu Belediyesi Kasım ayı itibari ile “depremde riskli olabileceği” kanaatine vardığı bina sahiplerine tebligatları göndermeye başladı.
Tebligatlarda 2006 yılında bitirilen adına da “Deprem Master Planı” denilen simülasyon çalışmalarına dayanılarak bina sahiplerine ikamet ettikleri yapıların “olası bir depremde riskli olabileceği kanaatinden” bahsedilerek, ilgili yapıların Bakanlık tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara tespitlerinin yapılması istenmekte.
Söz konusu tespitleri gerçekleştirmeyen riskli bina ve yapı sahipleri namına tespit işinin bizzat masrafları ilgili kişilere çıkartılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediye tarafından resen yapılacağı da hatırlatılan tebligatlar gönderilmeye başlandı.
Vatandaşlar ise gönderilen tebligatlarla şaşkına döndüklerini belirterek “Bizim depremde risk taşıyabilecek binalarda oturduğumuzdan haberimiz yoktu. Şimdi bu da nereden çıktı, tamam biz riskli binada oturuyormuşuz da şimdiye kadar elinde rapor olan belediye neden bu güne dek bizi konudan haberdar etmemiş, 2006 yılından bu yana Alaaddin Yılmaz bu raporları neden bizlerden saklamış, ya bu arada deprem olsa idi, can ve mal kaybına uğrasa idik, bunun sorumlusu kim olacaktı?” diyerek şaşkınlıklarını ve korkularını dile getirdiler.
Vatandaşlar serzenişlerinin devamında ise “Bu simülasyon dedikleri iş neyin nesi? Bize anlatıldığı kadarı ile bizim evlerin plan ve projeleri üzerinde bilgisayardan bakılarak bu karara varmışlar; bize bu tebligatları gönderen Başkanımız, bu kağıtlar elimize geçtikten sonra, geceleri gözümüze uyku girmediğini düşünemiyor mu? Gündüzleri çocuğumuzu, çoluğumuzu nereye bırakacağımızı bilemiyoruz, geceleri de nöbetteyiz, bütün huzurumuz kaçtı” dediler.
Simülasyon nedir?
Simülasyon diğer adıyla benzetim; Teorik yada fiziksel gerçek bir sistemin, bilgisayar ortamında modellendikten sonra bu model ile sistemin işletilmesi amacına yönelik olarak, sistemin davranışını anlayabilmek veya değişik stratejileri değerlendirebilmek için deneyler yürütülmesi, bu sistemlerin özelliklerini ve davranışlarını bilgisayar aracılığıyla değerlendiren bir tekniktir.
Çoğu alanda simülasyon tekniğinden yararlanılmaktadır. Simülasyon günümüzde çoğu alanda uygulanan bir tekniktir. Örneğin; Günümüzde aktif şekilde kullanılan yerlerden biri Ehliyet kurslarıdır. Şoför adayları trafiğe çıkmadan simülasyon üzerinde kendilerini eğiterek gerçek bir araba kullanmışçasına deneyim kazanırlar.