-ÖZERK FEDERASYONLAR DA DENETLEME YAPABİLECEK-
Kulüpler, GSGM çatısı altına girdikten sonra faaliyet gösterecekleri spor branşına göre, ilgili federasyonun denetimine tabi olacak.
Tasarının ''denetim'' başlığı altındaki 14. maddesinde, kulüpler, yönetim yerleri, tesisleri, işletmeleri ve her çeşit eklentileriyle defterleri, hesap ve işlemleri, spor eğitimi çalışmaları, spor faaliyetleri ve diğer hususlar bakımından genel müdürlükçe ve taahhüt ettikleri spor dalı itibariyle de ilgili spor federasyonu tarafından denetleneceği yer aldı.
-BELEDİYELERE ''PROFESYONEL'' YASAĞI-
Belediyeler ve bunlara bağlı iktisadi işletmeler, profesyonel kulüpler ve sporcularına kaynak aktaramayacak ve yardımda bulunamayacak.
Gençlik ve Spor Kulüpleri Kanun Tasarısı'nın ''yardım şekilleri'' başlığı altındaki 16. maddesinin 4. bendinde, ''Belediyeler ile belediyelere bağlı iktisadi işletmeler, spor kulüplerinin profesyonel spor branşlarına ve bunların profesyonel sporcularına her ne ad altında olursa olsun kaynak aktaramazlar ve yardımda bulunamazlar'' ifadeleri yer aldı.
Öte yandan, mevcut yasayla kurulmuş ve GSGM ile TFF tarafından tescil edilmiş olan gençlik ve spor kulüpleri, faaliyet gösterecekleri alana göre tercihlerini yaparak, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde gençlik kulübü veya spor kulübü olarak ilde valilik ve ilçede de kaymakamlıklara tescillerini yaptırarak, durumlarını uygun hale getirecekler.
-KULÜPLERİN BİRLEŞMESİ-
Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümünde yer alan ''Kulüplerin tüzel kişilik kazanması'' başlığı altındaki 4. maddenin 7. bendiyle kulüplerin birleşmesi ve bulundukları il ve ilçelerin değiştirilmesi sağlanıyor.
Tasarının 7. bendinde, ''Kulüpler, genel kurula iştirak eden üyelerin 3/4'ünün kararı ve genel müdürlüğün izni ile kulüp merkezini bulunduğu il veya ilçeden, başka il veya ilçeye nakledebilir veya başka bir yerdeki kulüple birleşeceği gibi faaliyet gösterdikleri spor dallarından bir veya birkaçına ait mal varlıklarını başka kulüplere devredebilirler'' ifadesi yer aldı.
-KAMU YARARINA KULÜPLER-
Kamu yararına çalışan kulüpler, Maliye ve İçişleri bakanlıklarının uygun görüşü, gençlik ve/veya spordan sorumlu Bakanın teklifi ve Bakanlar Kurulu'nun kararı ile belirlenecek.
Tasarının 13. maddesinde, bir kulübün kamu yararına kulüplerden sayılması için en az bir yıldan beri faaliyette bulunması, kulübün amacı ve bu amacı gerçekleştirmek üzere en az üçü olimpik veya paralimpik branş olmak üzere beş ayrı dalda faaliyette bulunması ve ilgili spor branşına elverişli spor tesislerinin mülkiyetine sahip bulunmasının şart olduğu düzenlendi.
Maddede ayrıca, sözkonusu kulüplerin mallarına karşı suç işleyenlerin devlet malına karşı suç işlemiş gibi cezalandırılacağı da yer aldı.