|
|||||||||||||||||||||||||||
Plakayı kaptırmadık | www.boluweb.com | Paylas |
81 il içersinde AKP Genel Merkezinde yapılan sıralamada 14. olan Bolu ili için, “Genel merkezde plakayı kaptırmadık” diyerek sözlerine başlayan Bolu Milletvekili Fatih Metin,gazetemize Bolu'ya dair değerlendirmelerde bulundu.
Yerel seçim sonuçlarına baktığınız partinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu seçimlerde Bolu'da aldığımız netice de dâhil, her ne kadar çok başarılı netice olmasına rağmen, bizim de AK Parti olarak çıkarabileceğimiz dersler var. Dersten kastım şu; oy oranlarının dağılımlara baktığımızda, iyi bir seçim olmasına rağmen, bizim de hizmetlerimizin anlatılması bakımından eksikliklerimiz olduğu kanaatindeyim. Seçmenimiz öngörüsünü çok iyi bir biçimde sandığa yansıtıyor. Dolayısıyla seçmenimizin her türlü kararını saygıyla karşılıyoruz. Oy verirken iyi de oy vermezken mi kötü? Biz olaya bu şekilde bakmıyoruz. Yoksa başarısız olarak kabul etmiyoruz kendimizi.
Yerel seçim sonrası parti içi örgütünüzde herhangi bir değişiklik olacak mı?
Teşkilatlarımızla alakalı bir sıkıntımız yok bizim. Teşkilatlarımızda bir değişiklik olmayacak. Normal demokratik süreç bizim partimizde de devam ediyor. Bütün İlçe Kongrelerimizi seçimden önce bitirmiştik. Bütün Türkiye'de İl Kongreleri seçimden sonraya kalmıştı. Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına yayılmış vaziyette. 3 aylık dönem içerisinde İl Kongrelerimiz yapılacak. Şu anda Genel Merkezimiz seçim sonrası değerlendirme yapıyor.
Değerlendirmeden sonra sanırım Nisan ayı sonu gibi takvim belli olacak ve normal prosedür dahilinde seçime bağlı olmayan teşkilat prosedürü dahilinde bir kongre dönemi yaşayacağız.
Partinizin yaptığı hizmetlerde tanıtım eksikliği olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Seçim döneminde vatandaşımızla konuşurken, yaptığımız hizmetleri insanların bilgisine sunmakta eksiklik yaşadığımızı gördüm. Bolu'ya, Belediyenin mevcut gelirinin 2 katı kadar bir yatırım yapmışız. Fakat hizmet götürürken, öncelikler noktasında eksikliğimizin olduğunu gördük. Yaptığımız çalışmalarda halkla barışık olmamız gerektiğini gördük. Bu meseleyle ilgili bazı sıkıntılarımız vardı. Seçim döneminde çözdüğümüzü düşünüyorum. Hizmet konusunun önceliği ile ilgili olarak, belli değerlendirmelerimiz ve çalışmalarımız var. Şu an bu konu üzerinde çalışıyoruz. Teşkilat yapımızda belli değişiklikler yapacağız. Bolu, Türkiye’deki diğer illere bakıldığında, resmi kurum çalışmalarının oturduğu bir il. Dolayısıyla yapılan çalışmalar doğru ve düzenli devam ediyor. Var olan sorunların çözümünü de takip ediyoruz. Bolu'nun en büyük sorunu, yeni fikirlerin üretilmesine dönük bir çaba yok. Bu nedenle bu başlık üzerinde de bizim çalışmamız gerekiyor. Herkesin kendine göre bir fikri var, ama bu fikirlerin paylaşılmasına yönelik herhangi bir çalışma durumu söz konusu değil. Bizim siyasi bir partiyi temsil ediyor olmamızdan dolayı, muhalif düşünceye sahip insanlar gelip bizimle var olan fikirlerini paylaşmıyorlar. Ama bizim bu anlamda kolaylaştırıcı olup, bu insanların fikirlerinin bize ifade edebilmesini sağlamamız gerekiyor. Bolu’da biz çok ciddi oranda, %44 oranında oy aldık. İlçeleri de bu orana eklediğimizde %50’nin üzerinde oy aldık. Bu demek oluyor ki, 2 kişiden biri bize oy vermiş. Yapacağımız çalışmalarda gerekli tanıtım çalışmalarıyla vatandaşlarımıza tam olarak anlatmamız gerekiyor.
Bolu'nun turizm yatırımlarıyla ilgili herhangi bir çalışmanız var mı? Şu an yapılan planlamaları yeterli görüyor musunuz?
Bana bir davetiye geldi İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nden, ben bu davetiyeye bakıp aslında bir eleştiri değil, bir öz eleştiri yaptım. Tabi bu söylediklerim eleştirilebilir. Bana gönderilen davetiyede turizm haftasıyla ilgili bürokratik bir tören vardı. Sabahleyin Anıtpark'ta çelenk bırakılması, akşamda Bolu'nun yerel televizyonunda demeç verilmesi şeklinde bir program yazılıydı. Bolu'nun geleceğini turizm olarak değerlendiriyoruz. Ama İl Turizm Müdürümüzün, Turizm Haftasıyla ilişkili yaptığı program bu. Dolayısıyla turizm alanında daha somut adımların atılacağı ve geliştirici planlamaların yapılması lazım. Bizim turizmi çok daha canlı tartışılabilir bir hale getirmemiz gerekiyor. Bizim turizm sektöründe şöyle bir sıkıntımız var. Anında hareket edebilme kabiliyeti olmayan bir sektör. Benim bu konudaki fikrim Bolu’daki bütün siyasi partilerle ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelip, turizm alanının geliştirilmesi için fikir üretip bu konuda bir yol haritası çıkarmak. Örneğin bizim Turizm Haftasında çok ciddi anlamda bir sempozyum yapmamız gerekiyor. Ama illa bir şeyler yapmak için bu tür planlamaların yapılaması için, o haftayı beklemekte yanlış. Bu sempozyumlarda sektör temsilcilerinin kanaati çok önemli. Bolu'nun tanıtılması için yapılacak çalışmaların şekillendirilmesi lazım. Bolu'nun geleceğine ilişkin bir plan ortaya koymak ve bu işin profesyoneller tarafından yapılmasını sağlamak. Ben şu an daimi bir hizmet alanında bulunmuyorum, Fatih Metin gider yarın başkası gelir. Bir sürü siyasi parti geldi geçti. Biz turizm alanıyla ilgili bir plan yapabilirsek, bizden sonra gelecek siyasiler ve sivil toplum örgütleri bu plana bakarak çalışmalarını sürdürebilirler. Biz tek başına proje üretilmesi gerektiğini düşünmüyoruz “cekle cakla” hareket etmiyoruz, somut adımlar atıyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmaları yapacaklarımızın teminatı olarak tarif ediyoruz.
Turizmle ilgili herhangi bir somut adım var mı?
Bizim önümüze yol haritası çıkmadan önce, bu alanda somut olarak İl Genel Meclisinin gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar var. Bugüne kadar İl Genel Meclisi ne olarak bilinir? Köylere su ve yol götüren bir kurum olarak değerlendirilirken, AK Parti dönemiyle bizim farklı bir mantaliteye sahip olduğumuzu arkadaşlarımız ortaya koymuş oldu. 1973 yılında Maden Tetkik Arama Karacasu da 3 tane kuyu açmış. Yapılan tespitlerle bugüne kadar gelinmiş. Hiç kimsede durup dememiş ki, yapılmış olunan bu tespit doğru mudur yanlış mıdır diye sorgulamamış. İl Genel Meclisi bizi de çağırarak bu konun yeniden araştırılması için bir çalışma gerçekleştirdi. Maden Tetkik Arama yaptığı yeni bir tespit çalışması gerçekleştirdi. Yapılan tespitlerin sonucunda, Karacasu'da bulunan kuyulardaki su oranın, daha önceki yapılan tespitlerdeki rakamlardan fazla olduğu, suyun sıcaklığının da yüksek olduğu tespit edildi. Yapılan bu çalışmalar sonrasında Karacasu'nun ufku açıldı. 120 dönümlük atıl olarak bekleyen arazinin ihalesini yaptık. Şuan da dünyanın sayılı otel zincirlerine sahip bir firma 500 kişiyi istihdam edecek biçimde 5 yıldızlı bir otelin yapımı sürüyor. Ben otel yapımı gerçekleştiren firmanın sahibiyle görüştüm. Bu proje, Bolu'nun turizm alanında önünü açacak örnek bir proje olacak.
Karacasu dışında turizmle ilgili başka bir çalışma var mı?
Kartalkaya’da inşaat çalışmaları devam eden 5 yıldızlı bir otel yapımı var. Bu projenin dışında Bolulu bir girişimcimizin, Karacasu yolu üzerinde kendilerine ait olan arsada yine bir otel yapım planı var. İstanbullu bir şirketin, Karacasu'nun üst tarafında 5 yıldızlı bir otel yapım planı var. Bütün bu girişimler, Bolu için inanılmaz gelişimlerin sağlanması için ön açıcı olacak. Bir taraftan Bolu’yla ilgili projelendirme ve planlama çalışmaları yapılırken, diğer yandan bu somut adımları attık ki, çalışmalımız biraz daha hız kazansın. Ben Bolu'nun turizm çalışmalarının başlangıcında, yapılan çalışmalardan mutluyum.
Bolu'nun alternatif turizm çalışmalarına ilişkin planınız nedir?
Bolu, alternatif turizm alanında bir cennet. Memleketimize gelen insanların yapmış oldukları tespit bu şekilde. Yayla turizminden tutun kış turizmine ve doğa turizmine kadar çok zengin bir il. Bizim derdimiz elimizde var olan bu potansiyeli katma değere nasıl dönüştürebiliriz, istihdama nasıl dönüştürebiliriz sorusu oluyor. İnanıyoruz ki Bolu, uluslararası ölçekte turizmin tanındığı bilinen bir yer haline gelebilir. Bütün çalışmalarımız bu şekilde şekilleniyor. Davos dediğiniz yer, Abant'ın onda biri bile değil. Bizim sıkıntımız pazarlama alanında. Bizim siyasi olarak milletvekili olarak bu alanda yapmamız gereken, bu alanın önünü açıcı çalışmalar yapmak. Turizm Bakanımızla görüştük, Müsteşarımızla görüştük. Bizim Bolu’daki turizmi katma değere dönüştürmemiz gerekiyor. Bu alanda bir çalışma yapılıyor şu anda. Biz sadece Bolu'da yerel planlamaların yapılmasının dışında, Bakanlık nezdinde de turizm planlamalarının yapılması için çalışmalar yapıyoruz. Bolu'nun ticaretin arttığı, istihdamın arttığı, hatta dışarıdan göç alabilecek seviyeye getirilmesi gerekiyor. Bolu'da oluşacak turizmin, şehir merkezindeki esnafa da faydasının olabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Şimdi dışarıdan gelen turiste, Bolu merkezde gezdirebileceğiniz bir yer olmadığı için, Abant'a ya da Kartalkaya’ya gelen turist merkeze uğramıyor. Atatürk Orman Parkı bu anlamda elimizi rahatlatacak bir proje. Yukarı Çarşı’nın restorasyonu var. Bolu merkezde planlanan başka çalışmalarda var. Yapılacak çok iş var, ortak akıl yürütmek gerekiyor. İnşallah önümüzdeki dönemde çalışmalarımız olacak, bu konuda iddialıyız.
Sanayi yatırımlarıyla ilgili bir gelişme var mı?
Hem sanayi hem turizm çalışmaları yapmalıyız. Biz teşvikten faydalanamadık. Bizim hükümet dönemimizde teşvik çıkmasına rağmen, Bolu bu teşviklerden faydalanamadı. Muhalefet bu durumu ajite edici bir biçimde kullandı. Elinde ajite edici doneler vardı. Bolu bugün teşvikten faydalanabilecek bir durumda dahi olsa, yatırımcıyı getirebileceğiniz bir yer yok. Yani bu iş tek başına konuşmakla olmuyor. Hiçbir altyapı çalışması yok, sadece laf üretmek yanlış. Bizi somut adımlar atıyoruz, Organize Sanayi bölgesinin yanına ek rezerv alanı sağladık. Organize sanayinin kuruluşunda şöyle bir madde imzalanmış “biz organize sanayi bölgesinin kuruluşunda devletten altyapı hizmeti istemiyoruz” diye bir ibare konulmuş. Yani böyle bir mantık olabilir mi? Böyle bir kayıt konulmuş. Organize sanayinin durumu kendi alanında şu anki altyapı çalışmalarını sürdürecek dahi birikimi yok. Devletin bu alanda yapacağı çalışmalarda bu kayıt çıktı bizim önümüze. Ne yaptık önce bu kaydı kaldırttık. Büyük mücadele verdik. Bu alanla ilgili kredi peşinde koştuk. 4,5 milyon TL kredi sağladık. Fakat bu para yetmiyordu, Ocak ayı itibariyle organize sanayinin hesabına 1,5 Milyon TL daha aktardık. Bu parayla 70 hektar olan bu alanın yarısının kamulaştırma ve altyapı çalışmalarını inşallah bu sene bitireceğiz. Bu alanda yatırımcı da hazır. Yeni Dünya Tekstil 500 kişiyi istihdam edecek şekilde, fiber optik ve metal sanayi üzerinde bir çalışma yapıyorlar. Karar verememişler ama yatırım kesin. 3-5 kişi daha yatırım yapmak istiyor ama malum ekonomik kriz ortamından kaynaklı sorunlar nedeniyle, yatırımcılar önünü görmek istiyor. Ve bütün bunlar teşvik olmamasına rağmen gerçekleşiyor. Kaldı ki teşvik de gelecek. Malum bunlar bütçe meselesi devlet bu teşviği verirken, vergi gelirinden kısıp verecek. Dolayısıyla yeni bir paket olarak verilecek. Başbakanımız bu konuda kararlı. Teşvik konusunda adil bir durumun gerçekleştirilmesi adına çalışmalar sürüyor. Elektrik biliyorsunuz en önemli materyaldi. Artık elektrikle ilgili bir teşvik olmayacak. Bolu'da böylelikle diğer illerle rekabet edebilecek bir pozisyona girmiş olacak. Teşvikler konusunu takip ediyoruz. İnşallah yeni gelişmeler olursa sizi bilgilendireceğiz.
Ormancılıkla ilgili yapılan herhangi bir çalışma var mı?
Bolu'da katma değer sağlayacak bütün çalışma alanlarıyla ilgileniyoruz. Bu çalışma alanlarından biri de ormancılık. Bizim arazimizin üçte biri ormanla kaplı. Türkiye'de bölge müdürlüklerinde, kar eden ilk 3 ilin içersinde bulunuyoruz. Bundan iki sene önce birinci olmuştuk. Bizim buradaki sorunumuzun temeli, orman köylerimizin gelirini nasıl arttırabiliriz başlığı üzerinden oluyor. Türkiye'deki ve dünyadaki kereste fiyatlarına baktığınızda kereste fiyatları çok düşük. Kereste ürünlerinin yerine alternatif ürünler de var. Fakat bu gelirlerin arttırılması noktasında Orman Bakanlığı'nın bir çalışması var. Dikiliden Kesim yönteminin geliştirilmesi gerekiyor. Orman Müdürlüğü tarafından mühürlenmiş ağaçların kesimini bulunduğu bölgedeki köyün kooperatifi üstlensin, köylümüz ağaç kesimini ve diğer çalışmalarını kendisi yapıp depoya kaldırsın ve kendi satsın diye uğraşıyoruz. Ama bu hizmeti yeterince anlatamadığımız için söylediklerimiz anlaşılmıyor. Örneğin Seben'deki bir orman kesim ihalesini Seben'de bulunan kooperatif almamış, Adapazarı'ndaki kooperatif almış. Ama işi Seben Kooperatifi'ne yaptırmış Adapazarı'ndaki alan firma aradan 100 bin TL'lik gelir elde etmiş. Köylümüz daha yeni yeni olayları görüyor. Oysa, Seben'deki kooperatif alsa işi gelirin tamamı kendilerine kalacak. Orman köylerimizin gelirini arttırıcı dikili kesimin arttırılması için çalışmalar yapılacak. Ağaçlandırmaya devlet olarak inanılmaz destek veriyoruz. İnşallah bu dönemde insanlarımıza anlatacağız. Ormanların değerlendirilmesi için mevzuat sıkıntısı var. Ormanlarımızın korunarak geliştirilmesi lazım. Ormanların faydalanılmasında mevzuat önümüze çıkıyor. Ormanlarımızı tahrip etmeden çalışma yapmak gerekiyor.
Tarımla ilgili planlamalarınız neler?
Organik tarımın geliştirilmesi için çalışmalar sürdürüyoruz. Tarımdaki en büyük sıkıntımız, bizde köylü var çiftçi yok. Bizim çiftçimizi kendi kısıtlı alanında yaptığı tarımla para kazanmaya çalışıyor. Diğer çiftçilerle ortak hareket edecek birleştirici bir yöneteme gidilmiyor. Avrupa'da çiftçilerin arazilerini birleştirici çalışmalar oluyor. Geniş arazinin kullanımıyla ilgili, Ege'de ve Adana'da yapılan çalışmalar var. Onun dışında diğer illerimizde arazilerin birleştirilmesine ya da ortak üretim alanın geliştirilmesine yönelik herhangi bir çalışama gerçekleştirilmiyor. Bugüne kadar hep popülist politikalarla köylülerimizi üretmeden kazanmaya alıştırılmış. Biz AK Parti dönemiyle bu anlayışın değiştirilmesine yönelik planlamalar yapmaya başladık. Biz de arzu edilen yere getiremedik. Biz gelmeden destekleme 1,8 milyon TL seviyesindeydi, biz geldik bu rakamı 5,4 milyon TL seviyesine getirdik, yani 3 kat desteklemeyi arttırdık. Bolu'da araziden para kazanmayı düşünecek köylü kalmamış, o zaman ne yapılacak? Bizim bu noktada bilinçlendirme çalışmaları yapmamız gerekiyor.
Köylülerimiz bizi AK Parti olarak çok destekledi. Biz de onların eğitim çalışmalarını geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ben soruyorum köylülerimize, siz geçmişle bugün arasında teknik olarak ne yaptınız? Bir tek öküzün yerine traktör alınmış o kadar. Şu an hala babadan oğla geçen ekim teknikleri kullanılıyor. Bolu'da köylümüzün cebine para girmesini sağlayan tek ürün patates. Ama patatesin doğru şekilde üretilmesi için, yapılan herhangi bir teknik yenilikte yok. Bolunun patatesten daha iyi para kazanabilmesi için, tohumluk patates üretiminin arıttırılması gerekiyor. Bizim köylümüzü parayı cebine koymadan söylenilen yönteme ikna olmuyor. Biz bu anlayışı Bolu İl Özel İdaresinin çalışmalarıyla değiştirmiş olacağız. Silaj ekimi sadece Mudurnu’da yapılıyor Bolu'da neden olmuyor? Biz Bolu'da bütün mühendislerimizi, veterinerlerimizi bürokrat yapmışız. Arazide çalışma yapan veteriner, ziraat mühendisi sayısı çok az.
Bütün bu çalışmaların sağlıklı olarak sürdürülebilmesi için, diğer siyasi partilerle ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmalar yapılması gerekiyor değil mi?
Biz bu makamların geçici olduğunu biliyoruz. Hangi siyasi görüşten olursa olsun, hangi sivil toplum örgütünden olursa olsun Bolu için fikir üreten kim olursa olsun biz açığız. Ortak aklın gerçekleşmesini sağlamamız gerekiyor.
Doğalgaz çalışmaları sürüyor ama, gelen zamlarla pahalı bir enerji kaynağı oldu. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?
İş yapıyoruz ama yine eleştiriliyoruz. Çok iş yapıyoruz ama buna rağmen eleştiriliyoruz. Bu eleştiri mekanizmasının ortadan kalkması için yaptığımız icraatları iyi anlatmamız gerekiyor. Doğalgaz getirilmemiş getiriyoruz. Bu sefer de çok pahalı deniliyor. Doğalgazın pahalı olduğuna dair görüşe katılmıyorum. Üniversitemiz doğalgaz kullanımıyla 3,5 milyon TL kar ediyor. Arçelik 600 milyon TL kar ediyor. Neresi pahalı bu enerjinin? Bolu'da doğalgazdan doğru şekilde faydalanılması için yalıtımın yapılması gerekiyor. Bolu'da bulunan inşaatların %95'i yalıtımsız. Diğer bir bilgi olarak da vatandaş bizi seçsin seçmesin hizmette olduğumuz süre içersinde, kendilerine hizmet götürmek zorundayız. İlçelerimiz arasında herhangi bir ayrımcılık durumu söz konusu değil. Bu seçimlerde aldığımız oyla daha çok heyecanlandık. Çalışmaya devam edeceğiz. Herkesin siyasi görüşü olacaktır. Herkes farklı düşüncelere sahip olacaktır. Bütün bunları saygıyla karşılaşıyoruz. İnşallah bu seçimle birlikte daha iyi icraatlar yapılır.
|
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ana Sayfa Tüm Haberler Türkiye Güncel Haberler Bolu Güncel Haberler Türkiye Son Dakika Haberler Türkiye Siyasi Haberler Türkiye Spor Haberleri Dünya Güncel Haberler Türkiye Egitim Haberler Türkiye Magazin Haberler Haber Arşivi En Çok Okunan Haberler En Çok Yorumlanan Haberler Haber Yolla