AİBÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı tarafından 'Okul Öncesi Eğitimde Montessori Yöntemi' konulu bir panel düzenlendi. Panelin ardından Eğitim Fakültesi'nde oluşturulan Montessori Eğitim Laboratuvarı'nın açılışı gerçekleştirildi.
Mavi Salon'da düzenlenen panele AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, M.E.B. Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnan, Bolu Milli Eğitim Müdürü Recep Sezer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Panelde ilk olarak söz alan Milli Eğitim Müdürü Recep Sezer, 3-4-5 yaşındaki çocukların önemli bir kısmının okullaştırıldığını ve yeni açılacak anaokullarıyla bu oranın daha da yükseltileceğini belirtti.
“AİBÜ ÜSTÜNE DÜŞEN GÖREVİ YAPACAKTIR”
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç yaptığı konuşmasında, ülke geleceğinin şekillenmesinde okul öncesi eğitiminin büyük önem taşıdığını ifade etti. AİBÜ olarak bu konuda ilerlemeye önem verdiklerini ve adımlar atmaya başladıklarını belirten Kılıç, “Bu çerçevede Montessori eğitimi veren bir sınıf kurduk. Biz yine Bolu'da öncülük etmeye çalışıyoruz. Bu konuda hem şahsım hem de üniversite olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.
YAŞAM BOYU EĞİTİM, SOSYAL İÇERME VE BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM
Açılış konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esra Ömeroğlu'nun yöneticiliğindeki “Okul Öncesi Eğitimde Montessori Yöntemi” adlı panele geçildi. İlk sözü alan Binbir Çiçek Vakfı Başkanı İzzet Çevik, 21. yüzyıl eğitiminin dayanması gereken 3 temel kavram; yaşam boyu eğitim, sosyal içerme, bireyselleştirilmiş eğitim ile okul öncesi eğitim arasındaki ilişkileri açıklayan bir sunum gerçekleştirdi. Montessori yönteminin tarihçesi ve ana hatları ile birlikte aktaran Montessori eğitimcisi Emel Çakıroğlu Wilbrandt Almanya'daki, Hilal Mutlusoy Öktem ise Amerika'daki Montessori yöntemi uygulama deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar. AİBÜ Özel Eğitim Bölümü'nden Emine Eratay'ın “zihinsel engellilerin eğitiminde Montessori Yöntemi” başlıklı sunumunun ardından, Gelişim Rehabilitasyon Merkezi Okul Öncesi Öğretmeni Meltem Balaban Montessori Yöntemi'ne ilişkin on aylık deneyimlerini katılımcılara aktardı.
Panelistlerin katılımcıların sorularına verdikleri yanıtlarla devam eden panel, Rektör Prof. Dr. Atilla Kılıç'ın panelistlere teşekkür çiçeklerini sunmasıyla sona erdi. Panelin ardından, panelistler ve katılımcılar Eğitim Fakültesi'ndeki Montessori Eğitim Laboratuvarı'nın açılışına katıldılar.