Yetkililer Bolu'nun turizm kenti olduğunu her vesile ile söyleyedursun, kentimizin tavukçuluk sektörünün atıkları ile ilgili problemin çözümü noktasında henüz bir önerisi yok.
Bolu'nun en önemli geçim kaynaklarından olan tavukçuluk sektörünün, bu yaz da başı koku yüzünden ağrıyacağa benziyor. Havaların ısınmasıyla birlikte atıklar, çevre kirliliği, yayılan koku ve şikâyetler giderek artacak. Yaşanılacak bu sıkıntıların giderilmesine dönük herhangi bir çalışma şu ana dek yapılmadı. İnsan ve çevre sağlığını tehdit eden tavuk dışkısı, kullanılabilir enerji kaynağı haline getirilebiliyor. Ya da dinlendirilerek organik gübre olarak kullanılabiliyor.
Dazkırı Freshman Mantar Fabrikası örnek alınabilir
Afyonkarahisar iline bağlı Dazkırı ilçesinde kurulan Freshman Mantar Üretim Tesisleri'nde yapılan çalışmalar, Bolu'nun çevresel kirliliğinin çözümü için örnek teşkil edilebilir. Dazkırı'da 76.500 m2'lik alana kurulan Freshman Mantar Üretim Tesisleri'nde buğday anızıyla, tavuk gübresi kullanılarak mantar üretimi için kompost oluşturuluyor. Oluşturulan kompostla uygun hale getirilen ortamda mantar üretimi yapılıyor. Yapılan bu çalışma hem tavuk dışkısı gibi hayvansal atıkların çevreye zarar vermesini engelliyor, hem de bu yöntemle hayvansal atıklar ekonomik olarak artı değere dönüştürülmüş oluyor.