Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, öncelikli hedeflerinin 50 milyon ton kaliteli kaba yem açığının giderilmesi olduğunu bildirdi.
Bozkurt, Ahmetli ve Oğuldoruk köylerinin ortak mera açılışında yaptığı konuşmada, kaba yem açığına dikkat çekti. Bozkurt, hedefe ulaşmanın tek yolunun çayır ve mera alanlarının ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin en az 3 katına, ot üretimini en az 20 milyon tona, yem bitkilerinin ekilişlerinin işlenen tarım içindeki oranının yüzde 25'lere çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Açıklamalarına devam eden Bozkurt, tüm sektörlerde olduğu gibi hayvancılık alt sektöründe de rekabet edebilme şansının daha az maliyetle daha çok kaba kaliteli üretim yapabilmekten geçtiğini ifade etti.
ÇAYIR VE MERA ALANLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR
Genel Müdür Yardımcısı Bozkurt, sözlerine şöyle devam etti: ''Hayvansal üretimde kaliteli kaba yem en önemli girdi. Üretim maliyetlerinin yüzde 60'ını yem giderleri oluşturmaktadır. Kaliteli kaba yemin en ucuz ve en kolay temin edildiği kaynaklar ise doğal kaynaklardır.''
Bozkurt, çayır ve mera alanlarının sınırlarında önemli ölçüde daralma olduğunu belirtti ve “Çayır ve mera alanları 44 milyon hektardan 12 milyon hektara düşmüştür. 11 milyon büyükbaş hayvan varlığını düşünürsek, bugün ülkenin kaliteli kaba yem ihtiyacının 50 milyon ton civarında olduğunu görürüz. Bu miktarının yaklaşık 35 milyon tonu ülkemiz kaynaklarından karşılanmaktadır. Çayır ve mera alanlarının ot verimleri bölgelere göre değişmekle beraber, dekara 45 ila 100 kilogram düşmüştür. Islah edilmiş iyi bir meradan 200 ila 300 kilogram kuru ot elde edilmektedir'' açıklamalarına devam etti.
MERA AÇILIŞI YAPILDI
İl Tarım Müdürü Mehmet Altun da, Ahmetler ve Oğuldoruk köyünün ortak kullanımında olan meranın 538 dekar olduğunu ifade etti. Bugüne kadar Bolu'da 2 mera açılışı olduğuna dikkat çeken Altun, ''Bolu'nun 1,5 milyon dekar alanı var. Daha önce yeterli çalışma yapılmamış. Biz 2008'de 32 köyün tespitini yaptık. 2009 içinde 119 köy planlandı. Bu çalışmaları 2010'a kadar bitirmek istiyoruz'' dedi.
Bolu İnkılap İlköğretim Okulu öğrencilerin halk oyunlarıyla başlayan törene Vali Yardımcısı Mümin Öztürk, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Genel Meclisi Sekreteri Tahsin Akduman'ın yanı sıra köylüler ve davetliler katıldı. Mera açılışında Vali Yardımcısı Öztürk, İl Tarım Müdürü Altun ve Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt çobanların giydiği kıyafet olan kepeneği giydi. Açılıştan sonra büyükbaş hayvanlar mera alanına bırakıldı.