Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  Ergün: Sanayi üretimi artış dönemine girdi www.boluweb.com | Paylas
9.5.2009 17:44:11
Ergün: Sanayi üretimi artış dönemine girdi

 

Bakan Ergün, Karabük Valisi Nurullah Çakır'ı makamında ziyaret ederek sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla basına kapalı brifing almasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan olarak ilk şehir ziyaretini Karabük'e gerçekleştirdiğini, kentte kurulu Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş'nin Türkiye'nin öncü kuruluşlarından biri olduğunu anlatan Ergün, şöyle konuştu:

''Demir çelik, dünya ekonomisinin nereye gittiğini, durgunluğu veya hareketliliği ölçebileceğimiz gösterge sektörlerden biridir. Dünyada mali global kriz nedeniyle çok ciddi bir durgunluğun var olduğunu biliyoruz. Son açıklanan rakamlarla özellikle Japonya, ABD'de ve Avrupa'da sanayi üretimindeki düşmeler devam ediyor. Ülkemizde mart ayı itibariyle sanayi üretiminde bir artış başladı ve yüzde 13,4 civarında sanayi üretimi yükseldi. Bu artış Türkiye'deki canlanmaya işaret etmektedir. İç piyasadaki canlanmaya paralel, demir çelik sektöründe de belirli bir canlanma olduğunu görüyoruz. İnşallah önümüzdeki aylardaki üretim artışları, yatırımcımızı, ihracatçımızı ve üreticilerimizi motive edecek noktaya gelmiş olacaktır.''

''ÇARKLAR DÖNMEYE BAŞLADI''

Bakan Ergün, son 2 ayda sanayi üretimindeki düşüşün frene basılmış durumda olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

''Sanayi üretiminde düşüş hızı zaten 2 aydır yavaşlamıştı, mart ayı itibariyle de artış dönemine girilmiş oldu. Yani dibi bulduk ve şimdi iç piyasa canlılıkların sebebiyle sanayi üretimde bir artışa rastlamış olduk. Bir yıl öncesiyle mukayese ettiğimiz zaman tabii ki yüzde 20'lik bir aşağıda durma durumumuz var. Bir yıl öncesine göre sanayi üretimimizin yüzde 20 daha düşük seviyede ama 1 ay öncesi ile mukayese ettiğimizde yüzde 13,4 oranında daha yüksek orandadır. Dolayısıyla çarklar dönmeye başladı. İstikrarlı şekilde bunun dönmesini istiyoruz. Çok hızlı, spekülatif çıkışlar peşinde olmamak lazım, önemli olan sağlıklı istikrarlı bir şekilde çıkışı yakalamaktır. Herkesin önünü görebileceği bir ekonomik manzaranın ortaya çıkması gerekli. 3-4 aylık gelişme istikrarlı şekilde sanayi üretimindeki artışı önümüze koyarsa 2009'un son çeyreğinde çok daha sağlıklı yerde olacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. 2010 yılı ise bizim yolumuza daha hızı şekilde kaldığımız yerden devam etmemizi, iktisadi olarak imkan verecek bir nokta olacaktır.''

SEKTÖREL TEŞVİKLER

Türkiye'de şimdiye kadar il bazında teşviklerin uygulandığı, ancak uygulamada zamanla sorunların ortaya çıktığını vurgulayan Bakan Ergün, şunları kaydetti:

''Bölgesel ve sektörel teşvik uygulamaları üzerindeki çalışmalar da tamamlama aşamasına gelindi. Bunları milletvekili arkadaşlarımız da yakında takip ediyorlar. Bu bütün bölgelerimize çok daha önemli katkılar sağlayacaktır. Sadece bir il değil, bölge teşvik edilecek. Her sektör teşvik edilmeyecek. Türkiye'nin hemen hemen birçok ili belli sektörler açısından teşvik kapsamının içine girmiş olacaktır. Bölgesel ve sektörel çalışmalar bitme safhasındadır. Kısa zamanda Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ve Bakanalar Kurulu'nda konu gündeme geldiğinde kamuoyuna açıklanmış olacaktır.''

Nihat Ergün, KOSGEB'lerin şimdiye kadar sanayicileri destekleyen bir organizasyon olarak çalıştığını ifade ederek, ''Bu destekleri diğer işletmelerimize de ulaştırınca 2 milyon 300 bin işletme hedef kitle haline geldi. Bunun için KOSGEB'in organizasyonu da genişleyecek. Karabük'te de şube kuracağız'' dedi.

Anneler Günü'nü de kutlayan Bakan Ergün'e Karabük Valisi Çakır, tarihi Safranbolu konaklarının tasvir edildiği maket ev hediye etti.

KARDEMİR ZİYARETİ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KARDEMİR yemekhanesinde işçilerle yemek yemesinin ardından fabrika çalışanlarına hitaben yaptığı konuşmada, bakan olarak ilk demir çelik fabrikası ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin çarkını çeviren, üretim gücünü temsil eden, ihracatını geliştiren insanlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu anlatan Ergün, şöyle dedi:

''Dünya büyük sıkıntılar çekerken, bu sıkıntılar da Türkiye'ye yansırken KARDEMİR'in demir çelik fiyatları düşmesine rağmen üretimini devam ettirmiş olması, üretim artışını sürdürmesi, çalışanlarıyla bu süreci birlik ve dayanışma içerisinde herhangi bir arkadaşımızın iş akdinin bile fesih edilmesine gerek kalmadan aşabilmiş olması önemlidir.''

Bakan Ergün, basına kapalı olarak KARDEMİR yöneticilerinden brifing aldı.

 

Etiketler: sanayi üretimi nihat ergün sanayi ticaret ekonomi

Bu haber 2240 defa incelenmistir. Paylas

Kaynak:haber7

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi