Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  Kim daha mutlu? www.boluweb.com | Paylas
11.5.2009 10:16:06
Kim daha mutlu?

Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Uslu, büyük kentlerde yaşayanların, küçük yerleşim birimlerindekilere göre yaptıkları işten daha fazla zevk aldıklarını söyledi.

Uslu, iş yaşamında verimliliğin çok önemli olduğunu, bu verimliliğin üst düzeyde gerçekleşebilmesi için de bazı şartların sağlanması gerektiğini belirtti. Bu şartlar arasında personel motivasyonu, iş yerindeki huzur, takım arkadaşlığı ve bireysel heyecanın önemli olduğunu dile getiren Uslu, bu şartlar kadar, iş yerindeki düzen ve temizliğin de iş veriminde dikkate alınması gereken unsurlar olduğunu anlattı.

İŞ DOYUMU KAVRAMI ÇOK ÖNEMLİ

İş veriminde belki de en fazla üzerinde durulması gereken konunun ''iş doyumu'' kavramı olduğunu vurgulayan Uslu, “İş doyumu kavramının karşıtı ise 'işte tükenmişlik'tir. İş doyumu, kişinin yaptığı işten zevk alması, işten kazanılan mutluluktur. Yani bir işin severek yapılması anlamına gelir” diyerek sözlerini sürdürdü.

İş doyumu konusunda çeşitli meslek grupları üzerinde yapılan araştırmalar, bazı ilginç sonuçların ortaya çıkmasını sağladı. Örneğin, büyük kentlerde yaşayanlar, küçük yerleşim birimlerindekilere göre yaptıkları işten daha fazla zevk alıyor. Bu durum, büyük kentlerde sinema, tiyatro, alışveriş, eğlence merkezi gibi sosyal olanaklardan daha fazla yararlanılabilmesi ve çalışma şartlarının daha iyi olmasıyla açıklanabilir. Büyük kentlerde çalışan kişiler işlerini, kırsal kesimde, yani köy, belde ve ilçe gibi yerlerdeki çalışanlara göre daha çok severek yapıyor. Bu durum da büyük kentlerde çalışanların iş verimlerini doğal olarak artırıyor.

KARİYER MESLEKLERİNDE ÇALIŞANLAR DAHA İSTEKLİ

Mesleklerinde ilerleme şansları olan kişilerde iş doyumunun daha yüksek olduğunu dile getiren Uslu, ''Kariyer mesleklerinde çalışanlar geleceğe umutla baktıkları için işlerini, diğer meslek gruplarına göre daha istekli yapıyorlar. Örneğin bir yerde daima işçi ya da memur olarak çalışacağı, hep aynı işi yapacağını düşünenlerde “işte tükenmişlik” görülme ihtimali artıyor. Bu nedenle personele,performansı karşılığında işinde yükselebileceği hissettirilmelidir'' diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Uslu, pek çok iş yerinde kişiye verilen yetki ve sorumluluğun dengeli olmadığını, yüksek sorumluk verilen kişiye aynı oranda yetki verilmemesinin de iş doyumunu azaltacağını vurguladı. Performansa dayalı ücretlendirme sisteminin de iş verimini artıracağını dile getiren Uslu, görev, yetki ve sorumlulukların kişilere belirgin şekilde paylaştırılmasının da verimli bir çalışma için gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber 1140 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi