AİBÜ Sosyoloji Bölümü ile Uluslararası İlişkiler Öğrencileri Topluluğu -Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu ve Sosyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen, “Türkiye'de Gençlik Sorunlarının Farklı Dinamikleri” adlı sempozyum, Kültür Merkezi Mavi Salon'da gerçekleştirildi.
Dört oturum halinde düzenlenen ve toplam dokuz konuşmacının katıldığı sempozyumun ilk konuşmacısı olan Bilgi Üniversitesi Öğr. Gör. Yörük Kurtaran, Türkiye'de gençliğin, genç olmanın nasıl algılandığı üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Aynı üniversiteden Prof. Dr. Nurhan Yentürk ise istihdam politikaları bağlamında Türkiye'deki genç işsizliğin ulaştığı boyutları, nedenleri ve sonuçları ile birlikte ele aldı. Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan işsizlik ile ülkemizdeki işsizlik oranlarını karşılaştıran Yentürk, aynı zamanda ülkemizde gençlerle yetişkinlerin iş bulmaları konusunda gençlere öncelik tanınmadığına, eşit tutulduklarına dikkat çekti.
EN BÜYÜK DEZAVANTAJ YOKSULLUK
İkinci oturumda AİBÜ Sosyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Pınar Enneli, AİBÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Rasim Özgür Dönmez ve Ankara Üniversitesi DTCF'den Dr. Çağlar Enneli, Ankara'nın Altındağ semtinde yaptıkları araştırma verilerinden hareketle, “Yoksulluğun Yarattığı Dezvantajlılığın Gençler Temelinde Tartışılması” başlıklı çalışmanın sonuçlarını paylaştılar. 15-24 yaş arası 600 genç üzerinde yaptıkları araştırmada, Başkent Ankara'nın bilinen semtlerinden Altındağ'daki yoksullukla ilgili çarpıcı verilere ulaştıklarını ifade eden Pınar Enneli, semtteki gençlerin aileleri, eğitim durumları ve istihdam alanındaki yerlerine ilişkin bilgi verdi.
AB'YE ÜYE VE ÜYE ADAYI ÜLKELERİN GENÇLERİ TANIŞMALI
Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Laden Yurttagüler'in, Gençlik ile Sosyal Dışlanma kavramı arasındaki ilişkileri sorguladığı üçüncü oturumun diğer konuşmacısı olan Bilgi Üniversitesi'nden Arş. Gör. Betül Selcen Özer de, gençlerin barınma hakları üzerine 10 ayrı ilde (Adana, Denizli, Ankara, İstanbul, Kocaeli, Konya, Kütahya, Samsun, Diyarbakır, İzmir) 425 öğrenci ile yapılan çalışmanın ilk bulgularını katılımcılara aktardı. Sempozyumun son oturumunda ise, BM Türkiye Gençlik Raporu'nun yazarı Aygen Aytaç, alternatif bir kalkınma yaklaşımı olan ve 1980'lerin sonunda geliştirilen “insani gelişme” kavramını gençler açısından anlamını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle birlikte sundu. Sempozyumda son konuşmacı olarak yer alan ve Avrupa Birliği (AB) Gençlik Programı hakkında bilgi veren Ulusal Ajans uzmanı Oya Bumin ise, AB ülkeleri kapsamında üye ve aday üye ülkelerin gençlerinin, birbirlerinin kültürlerine saygı duymasını, tanımasını, yaşadıkları coğrafyayı tanımalarını amaçlayan programa katılmaları konusunda, tüm öğrencilere aktif olmaları için çağrıda bulundu.