Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Türkiye'deki binaların “röntgenini” çekmeye hazırlanıyor. Türkiye'de bulunan yapı miktarının nitelik, nicelik ve sayısal özelliklerini ortaya koyacak bir proje geliştiren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, projenin hayata geçirilmesi için TÜBİTAK'a başvuruda bulundu. TÜBİTAK'ın bu projeyi kabul etmesi halinde, Türkiye genelinde bulunan binaların ne kadarının deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı tespit edilecek.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akkaya, şu anda Türkiye'de bulunan yapı miktarının nitelik, nicelik ve sayısal özelliklerini net olarak bilmediklerini söyledi. Akkaya, “Bakanlık olarak Türkiye genelindeki binaların sayısı, nitelik ve nicelik özelliklerini ortaya koyacak bir proje hazırladık. TÜBİTAK'ın bu projeyi kabul etmesi halinde, Türkiye genelinde bulunan bütün binaları, bu sisteme dahil edeceğiz. Binaların sayısı, depreme dayanıklı olup olmadığı, nitelik ve nicelikleriyle ilgili tüm bilgileri bu sisteme bakıp görebileceğiz” dedi.
PROJENİN BÜTÇESİ 5 MİLYON TL
Türkiye genelinde bulanan binaların mevcut durumunu tespit etmek amacıyla gündeme getirilen projenin toplam bütçesi 5 milyon TL. TÜBİTAK'ın projeyi kabul etmesi halinde, Türkiye genelindeki binaların sayısı, ne kadarının depreme dayanıklı olduğu öncelikle tespit edilecek. Bu proje çerçevesinde oluşturacak bilgi sisteminde, binaların hangi malzeme kullanılarak yapıldığı, kaç katlı olduğu, kaç metrekare üzerine inşa edildiği, ısıtma sisteminin ne olduğu, yalıtımının yapılıp yapılmadığı, binaların yaşı, eski binaların deprem yönetmeliğine ne kadar uyduğu gibi birçok konuda bilgi toplanacak.