Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  Mevzuat dışı kimseden para talep etmiyoruz www.boluweb.com | Paylas
26.6.2009 08:27:51
Mevzuat dışı kimseden para talep etmiyoruz

Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesi Başhekimi Dr. İlyas Köse, Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesi'nden alınan katkı payları ile ilgili gazetemize açıklama yaptı.

Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesi Başhekimi Dr. İlyas Köse, vatandaşlar tarafından son dönemde ağız ve diş sağlığı ünitesinden haksız olarak talep edildiği iddia edilen ücretler ile ilgili açıklama yaptı. Köse yaptığı açıklamada; “Aldığımız bütün ücretler Bakanlık mevzuatına tabidir. Bu mevzuatın dışında kimseden ücret talep etmiyoruz” dedi.

KATKI PAYLARI İLE İLGİLİ HİÇBİR TALEBİMİZ YOK

Köse yaptığı açıklamanın başında katkı payı alınan ve alınmayan tedavileri anlatarak; “Öncelikli olarak konu ile ilişkili olarak bilgi edinmek için bize başvurduğunuz ve söylentilerden yola çıkarak haber yapmadığınız için teşekkür ediyorum. Katkı payları ile ilgili hiçbir talebimiz yok. Yani diş çekimidir, muayenedir, dolgudur, kanal tedavisidir bu tip tedavilerden herhangi bir katkı payı talebimiz yok. Katkı payı aldığımız tek tedavi protezler. Protez dediğimizde hiç ağzında dişi olmayan insanlara yapılan halk arasında damak olarak denilen hizmetler. Köprü ve porselen dediğimiz yaptığımız o tarz protezlerden katkı payı alınıyor” dedi.

ALINAN KATKI PAYLARI KAYIT ALTINDA TIUTULARAK ALINIYOR

Köse katkı paylarında izlenen yöntemle ilgili açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Alınan bu katkı payları da Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen mevzuatla alınıyor. Alınan katkı payları kayıt altında tutularak alınıyor. Örneğin alt üst damak dediğimiz tedavinin bakanlığın belirlemiş olduğu ücret 300 TL, bu hizmet emeklilerden %10'u, çalışanlardan ,%20 oranında ücret talep ediliyor. Bu verilen hizmetin karşılığını vatandaşımız vezneye yatırıyor ve bunun karşılığında faturasını da alıyor.”

BU DURUM BAKANLIĞIN BİR EKSİKLİĞİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİN

Ekipman ve teknik donanım olarak müsait olmadıkları sağlık hizmetleri ile ilgili açıklama yapan Köse, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Bizim bünyemizde yapamadığımız bir takım hizmetler var. Örneğin porselen yapamıyoruz. Ekipman olarak buna müsait değiliz. Yetişmiş eleman olarak da müsait değiliz. Ama bu durum bakanlığın bir eksikliği olarak değerlendirilmesin. Bu güne kadar ağız ve diş sağlığı ünitelerinde bu hizmet hiç verilmiyor idi. Ayrıca hastane bünyelerinde kurmak çok ciddi maliyetleri gerektiriyor. Biz bu hizmet ihtiyacını dışarıdan hizmet alımı olarak yapıyoruz. Üniversitelerdeki diş hekimliği fakülteleri de bu şekilde çalışıyor. Bütün Türkiye'deki ağız ve diş sağlığı merkezleri de, devlet hastanesi bünyesinde bulunan ağız ve diş sağlığı polikliniklerde bu şekilde çalışıyor.”

YENİ BAŞLAYAN UYGULAMA İLE BİRLİKTE 2 LİRA KATKI PAYI ALINIYOR

Bazı hizmetlerden alınan katkı payları ve tedavi verilen kişinin özel durumu ile alakalı olduğunu belirten Köse; “Vatandaşlarımıza diş sağlığı ünitesinde verdiğimiz ve demin bahsettiğim dışarıdan alınan hizmetlerin dışında herhangi bir katkı payı talebimiz olmuyor. Bir tek şöyle bir durum var. Biliyorsunuz 18 yaş altı güvencesi olmayan insanlarımızdan sağlık hizmetleri ile ilgili bir ücret talebi olmuyor. Onlardan bir tek şu durumda katkı payı alınıyor. Diyelim ki 18 yaş altı yeşil kartı var hastanın, ama yeşil kartının süresi geçmiş ya da BağKur'lu ama borcu olduğundan dolayı yatıramamış, sadece onlardan yeni başlayan uygulama ile birlikte 2 TL katkı payı alınıyor” dedi.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE İNSANLAR BU KADAR ŞANSLI DEĞİLLER

Köse açıklamasının sonunda, ülkemizde verilen sağlık hizmetlerine değinerek; “Dünyanın hiçbir yerinde insanlar bu kadar şanslı değiller. Bunu çok samimiyetimle söylüyorum. Bizim bu gün gözümüzde büyüttüğümüz ileri ülkeler dediğimiz Kanada'da, Amerika'da, Almanya'da bu diş tedavilerinin birçoğunu bu tedavi kapsamından çıkartıyor. Belli standart sağlık hizmetlerini karşılıyor ama diğer yapılan hizmetler ile ilgili ek ücretler talep ediliyor. Bizim ülkemizde ise diş sağlığı hizmetlerinin büyük çoğunluğu diğer ülkelere bakılarak çok daha düşük ücretlere yapılıyor” dedi.

Bu haber 2074 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi