Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun yaptığı çalıştay sonrasındaki “Okullarda tek tip kıyafet kaldırılacak” açıklamasına, Eğitim-Sen'den destek geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı, 29–30 Haziran 2009 tarihlerinde Ankara'da iki günlük bir çalıştay düzenleyerek, öğrenci okul kıyafetlerine ilişkin geniş katılımlı bir tartışma ortamı yarattı. Konuyla ilgili bir açıklama, Eğitim-Sen İl Şube Başkanı Metin Demirel'den geldi. Demirel yaptığı açıklamada, “Mevcut mevzuatın tek tipçi, otoriter ve disiplini esas alan karakteri, yeni ve daha demokratik, öğrenci merkezli bir düzenlemeyi zorunlu kılmaktaydı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuyu gündemine almış olmasını ve bu doğrultuda bir çalıştay düzenlenmesini olumlu bulmaktayız. Olumlu bulduğumuz için, Eğitim-Sen olarak çalıştaya katılım sağlayarak görüşlerimizi paylaştık” dedi.
OKUL KIYAFETLERİ İLE İLGİLİ TÜMÜYLE SERBESTLİK SONUCU ÇIKMAMIŞTIR
Demirel çalıştay hakkında da şu ifadeleri kullandı: “Öğrenci okul kıyafetlerine ilişkin yönetmeliğin 12 Eylül Anayasası'ndan da eski bir düzenleme olması ve bu eski düzenlemeyi günün koşullarına göre her yıl yeniden uyarlama çabasında olan genelgelerin çokluğu, bu konuda bir karmaşaya yol açmış bulunmaktaydı. Söz konusu karmaşanın yanı sıra her yıl yapılan çeşitli değişiklikler, velileri maddi külfet altına sokmaktaydı. Çalıştay bileşenlerinin yürüttüğü tartışmalar sonucunda, öğrenci okul kıyafetleri ile ilgili tümüyle serbestlik sonucu çıkmamıştır. Bununla birlikte göreceli bir serbestliğin sağlanması, kıyafetlerin belirlenmesinde demokratik katılımcı yöntemin önerilmesi, öğrencinin pedagojik ve fiziksel gelişimini esas alan ve onun gereklerine göre düzenleme yapılmasını öngören ve velilerin ekonomik açıdan mağdur edilmemesini önemseyen bir yaklaşım çıkmıştır.”
BÖYLESİ BİR ÇALIŞMAYA TİCARİ FİRMALARIN ÇAĞRILMASI ANLAŞILIR BİR DURUM DEĞİLDİR
Yapılan bu çalıştaya ticari firma temsilcilerin katılmasını yanlış bulduğunu ifade eden Demirel, “Yapılan çalıştayda Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği adı altında ticari firma temsilcilerine yer verilmiş olması manidar bulunmuştur. Giyim sektöründe işyeri sahibi olan bu kişilerin, kendi ticari firma isimleri ile yer almaları, hangi ölçüye göre çağrıldıkları konusunda kuşku yaratmıştır. Özellikle de okul giysisi alımları konusunda bazı firmaların gözetildiği kaygıları göz önüne alındığında, bu hususta daha hassas davranılması gerekirdi. Ayrıca eğitimin tüm taraflarının katıldığı böylesi bir çalışmaya ticari firmaların çağrılması anlaşılır bir durum değildir” dedi.