Abant Gölü'nde nesli tükenme tehlikesi yaşayan Abant Alası'nı korumak amacıyla, 90 bin yavru balık bırakıldı.
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Abant Gölü'nde kirlilik, avlanma ve diğer etkenler nedeniyle nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Abant Alası'nı korumak amacıyla, Trabzon'da bir balık üretme çiftliğinden getirilen 90 bin yavru balığı göle bıraktı. Kamyonun kasasında taşınan özel tank ile Abant Gölü'ne getirilen yavru balıklardan bir kısmı, Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer ile Çevre ve Orman İl Müdürü Sezgin Akay tarafından plastik kova ile göle bırakıldı.
AMAÇ, GÖLDE EKSİLEN BALIK POPÜLASYONUNU ARTTIRMAK
Yıldızer, Abant Gölü'nün endemik türü olan Abant Alası'nın dünyada sadece Abant Gölü'nde yetişen bir alabalık olduğunu söyledi. Yıldızer, Abant Gölü'nde yakalanan anaç balıkların Trabzon'da bir alabalık çiftliğinde yavrularının alındığını belirterek, şunları kaydetti: "Bu yavrular 4 ya da 5 aylık iken göle bırakılıyor. Bugün de 90 bin Abant Alası'nı gölle buluşturuyoruz. Bu balıklar 2 ya da 3 yaşına gelince üremeye başlıyor. Bir balık, 1500 yumurta yapabiliyor."
Yıldızer, göldeki eksilen balık popülasyonunu artırmak için Abant Alası'nın bırakıldığını ifade etti. Ayrıca, Nisan Eylül ayları arasında Abant Gölü'nde amatör balık avcılığının yapıldığı bilgisini de verdi. Çevre ve Orman İl Müdürü Sezgin Akay da, Abant Alası'nın yanında 5 ayrı balık türünün daha Abant Gölü'nde bulunduğunu kaydetti. Akay, Abant Gölü'ne her yıl balık takviyesi yaptıklarını ifade etti.