İl Genel Meclis Toplantısı'nda ruhsatsız kümeslere gayri sıhhi müessese ruhsatı verilmesi ile ilgili gündem maddesi görüşüldü. Kıbrıscık İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Bıdaklar ruhsat sorunu çözümü için, “Ne şiş yansın ne kebap” diyerek, soruna ilginç bir öneri getirdi.
İl Genel Meclisi'nde görüşülen gündem maddesi ile ilgili hazırlanan raporda şu ifadeler yer aldı “Belediye sınırları dışında kalan tesislerin gayri sıhhi müessese ruhsatları ve umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine ruhsat verme denetleme yetkisi İl Özel İdaresi'ne verilmiştir”
BOLU'DA YAKLAŞIK 4–5 BİN CİVARINDA RUHSATSIZ KÜMES VAR
Konu ile ilgili değerlendirme yapan Tahsin Akduman “ Bolu'da yaklaşık 4–5 bin civarında ruhsatsız kümes var, ruhsatsız yapılar var. Türkiye'de kanatlı sektör üretiminin %35'i Bolu'da gerçekleşiyor diyoruz. Ama maalesef ruhsatlar kontrollü bir şekilde düzenlenmemiş. Bu sorunu çözmek için epey bir uğraş verdik. Şuan yeni yapılan kümesler dışında eski yapılan kümeslere bir şey yapamıyoruz. Ama yeni yapılanlara sıkı bir denetimden geçiriyoruz, uygun olmayan yereler kümes yaptırmayacağız diye düşünüyoruz. Ama bir taraftan bu eski kümesleri ne yapacağız diye düşünüyoruz. Adapazarı'nda bu konu ile ilgili bir formül geliştirilmiş. Kümeslerin vaziyet planlarını ve imar planlarını isteyeceğiz, bu durumda tabi yapı denetim işin içine giriyor. Yeni getirilen usul doğrultusunda belli bir külfet getiriliyor. Bu düzenleme ile ilgili yapılan çalışmaların ücretlerini il özel idare almış. Bizde bu sorunu bu şekilde çözmeyi düşünüyoruz” dedi.
BUNLARIN HİÇBİRİNDE RUHSAT DİYE BİR ŞEY YOK
İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Bıdaklar konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu açıklamayı yaptı “Bu kümes meselesinde 25 yıllık, 30 yıllık kümesler var. Şu an bizim ilçede ortalama 250 kümes var. Fakat bunların hiçbirinde ruhsat diye bir şey yok. İl Özel İdaresi olarak, bu işletmeler ruhsat verirken, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında kümes sahiplerini de düşünmemiz lazım. Bu çalışmalarda alınacak ücretlerin çok cüzi bir şekilde alınması lazım. Bu proje çalışmaları biliyorsunuz çok masraflı bir şey. Yeni bir proje çizilecek dolayısı ile bir sür evrak istenecek, bu kümesler bir sürü para alınacak. Benim bu konudaki önerim şu kümesler kapasitelerine göre özel projelerle değerlendirilsin. Üreticilere en az ücretle en fazla faydayı sağlayacak şekilde düzenlenmeli. Yani bu ruhsatlar düzenlenirken ne şiş yansın ne kebap mantığı ile hareket etmek gerekiyor”