Gerede ilçesinin ana sektörü olarak adlandırılan dericilik sektörü, yan sanayisini de geliştiriyor. Gerede'de dericilik, yıllardır ham derinin yarı mamul olarak değerlendirildiği tabaka halinde çıkartılıyor ve pazarlanıyordu. Bu sektör son zamanlarda yan sanayisini de geliştirmeye başladı. Önce kemerle gelişen dericilik, bu günlerde deri halıcılığı ile gündeme gelmeye başladı.
Deri Halı Yapım Projesi; Gerede’de göreve başladığı ilk günlerden itibaren, Gerede'yi derinin marka olduğu bir şehre dönüştürmek, Gerede’de deriye yeni bir boyut kazandırmak için çalışmalar yapan Gerede Kaymakamı Mustafa Masatlı'nın destekleriyle, makine ve temrinlik malzeme ihtiyacı karşılanan ve Gerede Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen bir projedir. Bu projeyle, Gerede'de yeni bir istihdam alanı yaratılacak.
DERİ HALICILIĞI MESLEKLER LİTERATÜRÜNE YENİ BİR MESLEK OLARAK GİRDİ
TRT–1 Kanalında Cumartesi günleri yayınlanan Anadolu Haber programı ekibi, proje hakkında çekim yapmak ve bilgi almak üzere Gerede'ye gelerek, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü Deri Halı Atölyesinde çekimler yaptı. Konuyla ilgili bilgi veren Masatlı, “Proje, İş-Kur Bolu İl Müdürlüğü ile Gerede Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün ortak işbirliği ve protokolü ile, meslek edindirme projeleri kapsamında devam etmektedir. Deri halıcılık meslek dalı, bu proje ile İş-Kur meslekler literatürüne yeni bir meslek dalı olarak girmiştir. İlçemizde yoğun ilgi gören projeye, şu ana kadar 300 bayan kursiyer müracaat etmiştir. İlk aşamada 40 bayan kursiyerin eğitime alındığı projede, kursiyerler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmakta ve her bir kursiyere günlük 15 TL ücret ödenmektedir” dedi.