Bolu, son yılların en kötü ÖSS sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı. Herkes farklı bir şey söylüyor. Biz de işin içinde olan uzmanlarla görüştük. Birey Dershanesi ve Ertem Dershanesi müdürleriyle yaptığımız görüşmede, ortaya çıkan sonuçta fatura meslek liselerine kesildi.
ÖSS sınav sonuçlarının açıklanması, milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Sınav sonuçları öğrencilerin gelecekte yapmayı hedefledikleri mesleklerin seçiminden çok, ne yazık ki bir üniversiteye yerleşme telaşından öteye gitmiyor. Sonuçların açıklandığı günün ertesi sabahı yapılan il il derecelendirme listesinde, Bolu'nun geçen yıl gösterdiği başarıdan daha uzağa düştüğünü gördük. Konuyla ilgili görüştüğümüz ilk dershane Birey oldu. Birey Dershanesi Müdürü Lütfi Özdoğan yaptığı açıklamada, Bolu'ya bir Anadolu Lisesi'nin daha açılması gerektiğini söyledi.
SBS'DE İYİ SONUÇ ALAN ÖĞRENCİLER İL DIŞINA GİDİYOR
Var olan Anadolu Lisesi'nin yeterli olmadığını belirten Özdoğan, “Bolu'ya mutlaka bir Anadolu Lisesi daha açılmalı. Biraz daha başarı arttırılmak isteniyorsa, bir tane daha Anadolu Lisesi açılmalı. Teknik liseleri var, endüstri meslek liseleri var. Bolu sanayi şehri değil ama dolu meslek lisesi var. Staj yapacak yer sıkıntısı çekiyorlar. Bunun için de toplam değeri hep beraber yükseltmek istiyorsak, mutlaka bir tane daha Anadolu Lisesi açılmalı. Ayrıca sınav sonuçlarını etkileyen en önemli faktör meslek liselerinden gelen öğrenciler. Bunun dışında bir de SBS'de iyi sonuç alan öğrenciler il dışına gidiyor. Doğal olarak bu da başarısızlığın bir başka nedeni” diye konuştu.
BOLU'NUN ÖĞRENCİLERİ ÇOK RAHAT
Konuyla ilgili görüştüğümüz diğer bir dershane ise Ertem Dershanesi. Dershane Müdürü Çetin Akkaş, yaptığı açıklamada sorunun bir boyutunun meslek liseleri olduğunu vurgularken, bir diğer neden olarak da Bolu'daki öğrencilerin rahat olmasını belirtti. Akkaş, “Bolu birçok ilden çok daha iyi olmasına rağmen bu seviyelerde olmasını öğrencilerin rahat olmasına bağlıyorum. Her türlü imkâna sahip olan bir yerde bakıyorsunuz öğrenci bu kapasiteyi yakalayamıyor. Bakıyorsunuz misal olarak Karaman en iyi illerden birisi haline gelmiş. Karaman'daki üniversite rektörünün açıklaması diyor ki; Karamanlı öğrencinin yapabileceği geniş iş olanakları olmadığı için, öğrencilerin tek hedefi vardır; okuyarak belli bir yere gelebilmek. Ama Bolu'da durum farklı. Öğrencinin gelecek kaygısı yok çünkü” dedi.
OKULLAŞMA AVRUPA STANDARDINDA AMA BAŞARI YOK
Başarısızlığın nedenlerinden biri olarak Bolu'da meslek liselerinin fazla olduğunu söyleyen Akkaş, “Bir de Bolu'da meslek liselerinin %65 oranında olması. Başka illerde bu oran tam tersini %55, %60 civarında normal liseler, %40 civarında meslek liseleri var. Ama Bolu'da okullaşma ve yapılaşma bakımından meslek liseleri Avrupa standardında, yani Avrupa’daki standartlarda meslek liseleri %65 civarında, normal liseler %35 civarında. Bolu'da bu standart yakalanmış, ama üniversite giriş sınavlarına yönelik yansıması kötü olarak yansımış. Bolu'nun başarısız olmasının nedenlerinden biri bu oran. Bu oranın tersine çevrilmesi durumunda, sınavlardaki başarımız biraz daha artar diye düşünüyorum” diye konuştu.