Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan yeni uygulamayla birlikte, 1979 yılı ve daha eski araçların hurdaya ayrılması ile ilgili yeni bir uygulama başlatıldı. Bu kategoriye giren araç sahiplerinin,İl Özel İdarelerden herhangi birine başvurması gerekiyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından başlatılan kampanya ile ilgili, Bolu'da Defterdarlık binasında ve çeşitli kamu alanlarında hurda araçların teslimi ile ilgili uyarı afişleri asıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmanın kapsamı ve araçların model yılı ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “1979 veya daha eski olan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, motosikletler, minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlar için Kanun hükmünden faydalanılabilir.”
ARAÇLARIN İL ÖZEL İDARELERİNDEN HERHANGİ BİRİNE TESLİM EDİLİP, TRAFİK TESCİL KURULUŞLARINDA HURDAYA AYRILMASI GEREKMEKTEDİR
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, teslim edilecek araçların tahakkuk etmiş motorlu taşıtlar vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi ile ilgili şu açıklama yapıldı: “Belirtilen taşıtların 30.6.2010 tarihine kadar İl Özel İdarelerinden herhangi birine teslim edilip, trafik tescil kuruluşlarında hurdaya ayrılması gerekmektedir. Kanun kapsamında, 31.12. 2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş motorlu taşıtlar vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi ve 31.12.2008 tarihine kadar kesilen idari trafik para cezaları terkin edilecektir.Kanun hükmünden faydalanmak için, 30.6.2010 tarihine kadar müracaat edilecektir.”
TRAFİKTE OLMAYAN TAŞITLAR İÇİN, MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE TRAFİK PARA CEZASI AFFI GETİRİLİYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı bir diğer açıklamada ise, trafikte olmayan taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezası affı getiriliyor. Gelir İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, aftan şu kategorideki araçlar yaralanabilecek: “Kanun hükmünden model yılı 1998 ve daha eski olan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, motosikletler, minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlar için yararlanılabilir. Taşıtların 28.2.2009 tarihi itibarıyla mevcut olmaması veya motorlu taşıt vasfını yitirmiş olması gerekmektedir. Taşıtların mevcut olmadığı veya motorlu taşıt olma vasfını kaybettiği, ilgili trafik tescil kuruluşlarınca tespit edilecektir. Kanun hükmünden yararlanacak mükelleflerin başvuru tarihi itibarıyla vadesi geçmesine rağmen ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergi asılları ile ödeme süresi başlamış motorlu taşıtlar vergi asıllarının 1/4'ünü 31.12. 2009 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir. Kanun kapsamında kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen trafik idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir. Kanun hükmünden faydalanmak için 31.12.2009 tarihine kadar müracaat edilecektir.”
KANUN HÜKMÜNDEN FAYDALANMAK İÇİN, 30.6.2010 TARİHİNE KADAR MÜRACAAT EDİLMESİ GEREKİYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı yaptığı açıklamada, hurdaya ayrılacak araçların kapsamı ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Kanun hükmünden yararlanacak olan mükelleflerin, 28.2.2009 tarihi itibarıyla yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyet kaydının bulunmaması gerekmektedir. Model yılı 1979 veya daha eski olup, MKEK hurda müdürlüklerine teslim edilen otobüs, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlar için Kanun hükmünden faydalanılabilir. Belirtilen taşıtlar 30.6.2010 tarihine kadar Ulaştırma Bakanlığı’nca belirlenen takvime uygun olarak Kırıkkale, İzmirAliağa, KocaeliSeymen MKEK hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim edilmelidir. Kanun kapsamında, 31.12.2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş motorlu taşıtlar vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi ve 31. 12.2008 tarihine kadar kesilen idari trafik para cezaları terkin edilecektir. Kanun hükmünden faydalanmak için 30.6.2010 tarihine kadar müracaat edilecektir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlar www.gib.gov.tr adresine başvurabilirler.”