İl Müftüsü Yaşar Yaprak, Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle, Müslümanların daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek; “Ramazan ayında tuttuğu oruca mani olacak davranışlardan, orucu sakatlayacak hususlardan sakınmak gerekir” dedi.
Ramazan ayı öncesi, gıda ürünlerine yapılan zamlara tepki gösteren Müftü Yaşar Yaprak, özellikle Ramazan ayında yiyecek içeceklerin vatandaşlar tarafından nasıl olsa satın alınacak düşüncesiyle, özellikle zam yapılmasının ve pahalı olarak satışa sunulmasının son derece yanlış bir hareket bir olduğunu belirterek, "Ramazan ayına yapılabilecek en büyük hürmetsizliktir" dedi. İşverenlere de seslenen Yaprak, Ramazan ayında işleri kolay kılmak gerektiğini söyleyerek, "Özellikle emri altında işçi çalıştıran kardeşlerimiz, insanların Ramazanda ibadetlerini daha iyi yapmaları için işlerini kolaylaştırmaları da Ramazan ayına yapılabilecek en büyük saygıdır" diye konuştu.
ORUÇ İBADETİNE ZARAR VERECEK ŞEYLERDEN UZAKLAŞMAK GEREKİR
Ramazan ayının bu yıl yaz sezonuna denk gelmesi nedeniyle, Müslümanların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yaprak, "Bir takım nefsi arzulardan veya zamanın getirdiği bir takım hususlardan sakınmak gerekir. Oruç ibadetine zarar verecek şeylerden uzaklaşmak gerekir. Elbette su nimetinden yararlanacak, yıkanacak, elbette ki deniz suyundan istifade edecek. Ancak Ramazan ayında tuttuğu oruca mani olacak davranışlardan, orucu sakatlayacak hususlardan sakınmak gerekir. Böyle sıcak aylara gelen Ramazan aylarında, Müslümanların daha dikkatli olması da saygının bir eseridir diye düşünüyorum" dedi.
ORUCUN BOZULMASI YA DA BOZULMAMASI, VÜCUDUN AÇIKLIĞIYLA İLGİLİ ALAKALI DEĞİLDİR
Yaprak, "Bikini ve mayoyla denize girenleri görmek orucu bozar mı?" şeklindeki soruyu ise "İbadetin şekli ayrıdır, kıyafet olarak avret yerimizin örtünmesi gereken yerlerin açık bulunması ayrı bir husustur. Erkeklerde avret yeri göbek ile diz kapağı arasıdır, bayanlarda eller ve yüzler hariç vücudun diğer bölümleridir. Zaten Ramazan ayında da olsa, diğer aylarda da olsa bunların açık olması dinen yasaklanmıştır. Orucun bozulması ya da bozulmaması vücudun açıklığıyla ilgili alakalı değildir. Önemli olan suyun vücuda girip girmemesidir. Suyun ağız ve burundan vücuda intikal etmesi orucu bozar. Eğer suya girmekle su yutulması söz konusu ise, ondan sakınmak gerekir. Bunun dışında suya girmek oruca zarar vermez" diye yanıtladı.