Üniversite harçlarına yapılması planlanan zamma karşı, direniş devam ediyor. A.İ.B.Ü öğrencileri, dün harç protestosuna devam etti.
A.İ.B.Ü öğrencileri, geçen hafta başlattıkları imza kampanyasına, dün rektörlük önünde bir basın açıklaması yaparak devam ettiler. A.İ.B.Ü. HAR(A)Ç KARŞITI PLATFORMU olarak adlandırdıkları bir pankartla rektörlük önüne gelen öğrenciler, “Üniversitelerde harç ücretlerine yapılması planlanan 1. öğretimlere %8, 2. öğretimlere %100%500 arasındaki fahiş zamlar ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın 'eğitim lüks bir ihtiyaçtır parası olmayan da okumasın' sözleri ile birlikte geleceğimizden daha fazla kaygılanır hale geldik. Üniversitede har(a)ç ücretleri, ders kitapları, araç ve gereçleri ile ulaşım ve barınmaya ödenen ücretlerle birlikte ilköğretimden itibaren başlayan bu soygunla yoksul ailelerin çocuklarına üniversite kapıları kapatılıyor. Krizin faturası bize ödetilmek isteniyor” şeklinde açıklama yaptılar.
BİNE YAKIN İMZAYA ULAŞTIK
Kalabalık bir grupla eylemi gerçekleştiren öğrenciler, bu işin peşini bırakmayacaklarını belirterek, basın açıklamalarına, “Zamların gündeme gelmesiyle beraber krizin faturasını ödemek istemeyen biz öğrenciler, yurt genelinde harçlara karşı bir araya geldik. Neredeyse tüm illerde harç karşıtı platformlar etrafında parasız eğitim mücadelemizi yükselterek devam ettirdik. Biz A.İ.B.Ü. öğrencileri 2 haftadır harç karşıtı platform olarak eylem ve basın açıklamalarıyla tepkimizi ortaya koyduk ve bunun sonucu olarak, 1 haftadır düzenlediğimiz imza kampanyasında bine yakın imzaya ulaştık. Akademisyenler, öğrenciler ve üniversite emekçileri olarak attığımız imzaların arkasında durmak için imzalarımızı YÖK'e göndereceğiz. Harç ücretlerine yapılan zamlar yaz aylarına denk getirilmesine rağmen sessiz kalmadık. Yeni dönem başladığında da sesimizin ne kadar yükseldiğini dosta düşmana göstereceğiz” şeklinde devam ettiler.
YAZ OKULU SOYGUNUNUN SONA ERDİRİLMESİNİ VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNE GEREKEN BÜTÇENİN AYRILMASINI TALEP EDİYORUZ
Eyleme katılan öğrenciler sadece üniversitede değil, Bolu genelinde ve tüm Türkiye'de seslerini duyuracaklarını ifade ederek taleplerini tekrar dillendirdiler; “Sadece zamların geri çekilmesini ya da azaltılmasını değil, eğitimi paralılaştıran bütün uygulamaların derhal kaldırılmasını ve yerine eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim anlayışının getirilmesini istiyoruz. Tüm öğrenciler için ücretsiz ve insana yakışan yurtlar yapılmasını, yaz okulu soygununun sona erdirilmesini, öğrencilere ücretsiz yemek verilmesini, özelleştirilen yemekhanelerin derhal üniversitelere devredilmesini, öğrenim ve harç kredisi borçlarının silinmesini, ücretsiz ulaşım sağlanmasını, devletin bütçesinden özel üniversitelere akan desteğin kaldırılmasını ve devlet üniversitelerine gereken bütçenin ayrılmasını talep ediyoruz.”