Anadolu Sağlık Merkezi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, Ramazan ayında sigara bağımlılarının dini motivasyonla birlikte ilk adımı atabileceklerini ve bir ay boyunca, bu öldürücü alışkanlıktan uzak durduktan sonra sigarayı bırakabileceklerini söyledi.
Ramazan ayını sigarasız geçirmeyi başaran bireylerin özgüvenlerinin arttığını belirten Esra Sönmez Duman, Ortadoğu'da yapılan tıbbi çalışmalar sonucu, sigarayı bırakmayı düşünmeyen kişilerin bile Ramazan ayı boyunca sigaradan uzak kalarak bırakma motivasyonu kazandıklarını açıkladı. Esra Sönmez Duman, bir tiryakinin tüm günü sigaradan uzak geçirdikten sonra iftarla birlikte, tüm açlığına rağmen yemekten önce bağımlı olduğu nikotini alabilmek için sigaraya sarılabildiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Üst üste sigara yakabiliyor. Bu durum kişinin kan basıncında ve kalp hızında ani yükselmeye neden olur, kalp krizi ve beyin kanaması riski önemli düzeyde artar. Beyin hızla uyarılır; baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, gözlerde yaşarma, mide asiditesinde artış gibi semptomlar görülebilir. Sigarayı hazırlıksız olarak birden bire kesmek ise son derece güçtür. Hastanın nikotin bağımlılık derecesine göre değişmekle birlikte genellikle ilk 6-8 saat içinde hasta sigara arayışına girer. Bu istek sigarasız kalındığı süre uzadıkça giderek artar ve nikotin yoksunluk semptomları kendini göstermeye başlar.”
Sigarayı bırakmak isteyenlerin sosyal destek almalarını öneren Duman, “Sigarayı hatırlatıcı faktörlerden uzak durulmasının bu sürece katkısı olur. Kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişiler bu dönemde kahve yerine ıhlamur, meyve çayı içebilir. İftardan sonra, ciddi sigara arayışı içindeki hastalar için hekim kontrolünde nikotin replasmanı kullanması önerilebilir” diye konuştu.