Balık sezonu 1 Eylül'de açılıyor. Açılmasına açılıyor da, balıkçıları ve balık satan esnafları endişelendiren bir haber gündeme geldi; “Marmara Denizi'ndeki kaykay ve salyalar.”
1 Eylül itibari ile kalkacak olan avlanma yasağıyla birlikte, hem balıkçılar ve balık satan esnaflar, hem de vatandaşın yüzü gülecek. Peki Marmara Denizi'ndeki kaykay ve salya adı verilen canlılar balıkları nasıl etkileyecek? Bolu'da balık satışı yapan esnaflara sorduk; “Denizde yaşayan denizanasına benzer canlılar balık sezonunu nasıl etkiler?” diye. İşte esnaflarımızın verdiği cevaplar:
KORKULACAK BİR ŞEY YOK
Pazaryeri esnaflarından, Hakan Yıldız, “Şu an dalyan balıkları satıyoruz. Çupra, levrek, alabalık. 1 Eylül itibari ile sezon açılacak ve daha çok çeşit olacak. Kaykay bir tür denizanasıdır. Bu mevsimlerde her yıl görülür. Sezon açıldıktan bir süre sonra rüzgar ve deniz suyunun soğuması ile birlikte açığa gider o yüzden korkulacak bir şey yok. İlk açıldığında biraz zorluk çekilecektir. Çünkü bu yıl geçen yıllara göre biraz daha sıcak geçiyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ilk bir ay istenilen verim alınamayacak. Ama inşallah iyi bir sezon olur, iyi balık çıkar. Vatandaş da yer biz de kazanırız” dedi.
BALIK ÇIKARTILMASINI ETKİLEYECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Pazaryeri balık esnaflarından İlhan Başaran, “1 Eylül'den sonra palamut çıkacak gibi görünüyor. Palamut çıkarsa ufak balık dediğimiz hamsi, istavrit, mezgit gibi balıklar çıkmaz. Çünkü palamut ufak balığı kovalar. Bu yüzden normalden daha az çıkar ufak balıklar. Bizim için palamudun değil, küçük balıkların çıkması önemliydi. Çünkü palamut diğerlerinden daha pahalıdır. Ve dar gelirli vatandaş, bunu almakta zorlanır. Zaten ramazan dolayısı ile kimse balıkla iftar açmıyor. Bolu'da bir de balığın sadece kışın yenildiğine dair bir inanç var. Büyük şehirlerde her mevsim tercih ediliyor. Yine de sezon açılışında biraz hareketlenme bekliyoruz. Deniz yüzeyindeki canlılar her sene görülen türlerdir. Bu yıl da balık çıkartılmasını etkileyeceğini düşünmüyorum” dedi.