Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bolu Orman İşletme Müdürlüğü, Yedigöller yolu üzeri Sarımustan mevkiinde bulunan iş merkezinin elektrik ihtiyacını bedava ve çevreye zararsız enerji kaynağı olan rüzgar ve su enerjisi ile karşılıyor.
Ulusal elektrik ağının olmadığı yörede, daha önce günde dört saat elektrik enerjisi elde etmek için, ayda ortalama 150 litre kurşunsuz benzinin 10 ay boyunca tüketildiğini ifade eden yetkililer, 10 KVA gücündeki rüzgar türbini ile iş merkezinin tüm elektrik ihtiyacının karşılandığını ve bir yılda yaklaşık 1500 litre benzinden tasarruf edildiğini bildirdiler. Sarımustan iş merkezinde günün 24 saatinde bedava elektrik kullanan Bolu Orman İşletme Müdürlüğü, rüzgarın yeterli olmadığı saatlerde de güneş panelleri devreye girerek, sistemdeki aküleri beslemesi ile kesintisiz elektrik elde ediliyor.
SU TRİBÜNÜ SAYESİNDE, YILDA 2 TON MAZOTTAN TASARRUF EDİYOLAR
En yakın şebeke elektriğinin olduğu Sarıyer orman deposuna olan mesafesi yaklaşık 20 km. olan Sarıçam Orman İşletme Şefliği iş merkezi, 1970'li yıllarda kurduğu su türbini ile kendi kullandığı elektriği kendisi üretiyor. 1970'li yıllarda kurulan sistemin 1992 yılına kadar kesintisiz kullanıldığını ifade eden Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, 1992 – 2005 yılları arası arızadan dolayı jeneratör kullanıldığını, su türbininin 2005 yılında onarılmasıyla, 15 KVA gücünde olan sistem ile tekrar kendi elektriklerini üretmeye başladıklarını söylediler. Orman İşletme Şefliği iş merkezinin ihtiyacının çok üzerinde elektrik üretebilen sistemden, imkan olması halinde fazla elektriğin de satılabilecek durumda olduğu belirtildi. Sarıçam Orman İşletme Şefliği iş merkezinde bulunan beş adet binanın ve çevre aydınlatmasının elektrik ihtiyacını, Karadere üzerine kurdukları 15 KVA gücündeki su türbini ile karşıladıklarını ifade eden yetkililer, eskiden fazla mazot yanacak endişesiyle günde sadece 4 saat çalıştırılabilen jenaratörün, su türbini ile elektrik enerjisinin üretilmesinden sonra devreden çıkartıldığını ve böylece günün 24 saatinde bedava elektrik tüketebildiklerini ve yılda 2 ton mazottan tasarruf sağlandığını ifade ettiler.