Orman Genel Müdürlüğü tarafından, her Çarşamba günü saat 15.00 ile 17.00 saatleri arasında yapılması planlanan Çarşamba Konferansları, Bolu'da yapıldı. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen konferansa, konuşmacı olarak, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nde görev yapan Dr.Abdurrahim Aydın katıldı.
“Doğal Afetler” konulu konferansta açılış konuşması yapan Bolu Bölge Orman Müdürü Sırrı Köstereli, ''Bilginin keşfedildiği, kullanılarak değerlendirildiği, geliştirilip paylaşılarak nesilden nesile aktarılan en değerli sanat eseri olduğu düşüncesiyle, Genel Müdürlüğümüzün önderliğini yaptığı söz konusu konferanslar, bundan böyle her Çarşamba günü Bölge Müdürlüğümüzce de düzenlenecektir'' şeklinde konuştu. Dr. Abdurrahim Aydın ise konuşmasında, doğal afetler konusunda dinleyicilere bilgi vererek, sellere karşı ne gibi önlemler alınması gerektiğine değindi.
ARAZİ KULLANIMI VE YAPILAN ORMANCILIK ÇALIŞMALARI ÖNEMLİ
Aydın, sel tehlikesine karşı yağan yağmuru yukarı havzalarda tutmanın önemine değinerek, buralardaki arazi kullanımı ve yapılan ormancılık çalışmalarının önemli olduğunu ifade etti. Aydın daha sonra sel baskını, toprak kayması ve kaya yuvarlanması ile çığ düşmesine karşı alınabilecek önlemleri şu şekilde değerlendirdi: ''Ormanlara yağış artış hızını artıracak müdahaleden kaçınmalı, yukarı havzada ormancılık çalışmaları yapılmalı. Sürekli ve kapalı bir orman bulunması olası sel zararlarını azaltır. Diğer teknik önlemler ve kültürel önlemler birlikte alınmalı. Çığ tehlikesinin olduğu arazilerde bulunan orman içinde 1,5 ağaç boyundan fazla boşluk bırakılmamalı ve ağaç gruplarının birbirine olan uzaklıkları 5 metreden fazla olmamalı. Çığ alanlarında kolektif ağaç grupları dikilmeli, ilk yıllarda fidan aşamasında bu ağaç grupları tel kafeslerle desteklenmeli.''