Kuvay-ı Milliye ve Milli Mücadele'nin örgütlenişinin 90. yılı etkinlikleri kapsamında, Milli Mücadele sürecinde Bolu ili ve çevresinde yaşananlar, İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salon'da düzenlenen konferansta ele alındı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Levent Kayapınar'ın oturum başkanlığı yaptığı konferansın ilk konuşmacısı, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Süme, Milli Mücadele sürecinde önemli görevler üstlenen Bolulu aydın Ahmet Talay Onay'ın (1885-1956) düşünce yapısı, eserleri ve siyasi hayatı hakkında bilgi verdi. Öğretmenlik ve gazetecilik yapan Onay'ın hem kalemiyle hem de fiilen Kuvay-ı Milliye'ye destek verdiğini belirten Süme, 4,5,6,7. dönemlerde TBMM'de milletvekilliği de yapan Ahmet Talat Onay'ın ardından 7 kitap ve sayısız makale bıraktığını aktardı. Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü'nden Öğr.Gör. Fahri Kılıç ise bildirisinde, Milli Mücadele sürecinde Bolu Müdafaai Hukuk Cemiyetlerinin faaliyetlerini ayrıntılı olarak anlattı. Bolu'da yerel önderler tarafından kurulan Bolu ve çevresindeki Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri'nin yardım kampanyaları, işgali protesto mitingleri düzenleme, milis kuvvet oluşturma gibi faaliyetlerle Kuvay-ı Milliye'ye sürekli destek olduklarına dikkat çekti. Konferansın üçüncü konuşmacısı, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Nuray Özdemir de merkezi Sivas'ta bulunan Bolu Müdafaayı Vatan Gazi Kadınlar Cemiyeti'nin Milli Mücadeleye olan katkıları hakkında bilgi verdi. Konferansın son konuşmacısı, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Arşiv Uzmanı Atilla Aydın ise, Milli Mücadele sürecinde şehit düşen Boluluların nerelerde şehit düştüğü, hangi ilçelere kayıtlı oldukları hakkında ayrıntılı istatistiki bilgi verdi.
Katılımcılar konferansın ardından, Doç. Dr. Levent Kayapınar tarafından düzenlenen “Belgeler ve Fotoğraflarla Bolu” sergisinde yer alan ve Milli Mücadele sürecindeki Bolu'yu anlatan fotoğrafları ilgiyle incelediler.