Dün basın ve köşe yazarları ile Abant'ta bir kahvaltı yapan Vali H. İbrahim Akpınar ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahsin Akduman, Abant'ta uygulamaya konulan Uzun Devreli Gelişim Planı hakkında bilgi verdi. Akpınar, bu projenin tamamen Abant'ı korumak ve geliştirmek için yapıldığını ifade ederken, bu proje sayesinde çevre köylülerinin de ekonomik anlamda kalkınacağını ve bu projenin onları dışlayan bir proje olmadığını ifade etti.
Abant'ı Bolu'nun gözbebeği olarak niteleyen Vali H. İbrahim Akpınar, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Abant sadece Bolu'nun değil, Türkiye'nin bir parçası. Geliştirilmesi, korunması ve kullanılması için çalışmalar yapıyoruz. Milli Parklar Müdürlüğü ve Çevre Orman Müdürlüğü arasında yapılan protokol sonucunda Abant, İl Özel İdaremize verildi. Devir işlemi yaklaşık 3 ay önce gerçekleştirildi. Tabi İl Özel İdaresi'nin amacı buradan bir rant kazanmak ya da para elde etmek değil. Burada Özel İdare olarak bir çalışma başlattık. Yapılacak olan her bir iş Uzun Devreli Gelişme Planına uygun olacaktır. Çevreye ya da Abant'a zarar verecek hiçbir işlem yapılmayacak. Yapacağımız her şey plan çerçevesinde olacak. Nihai amaç bu doğal güzelliği daha da güzel hale getirerek insanların rahatça gezdiği eğlendiği, huzur ve güven için gelip gittiği bir yer yapmak. Çalışmalara bu mevsimde başlamamızın nedeni, yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi akının olması. Bu dönem ziyaretçilerin en az olduğu dönem. Yazın bu çalışmayı yapıp insanları toz duman içinde bırakmanın bir anlamı yok. Yol çalışmasında eski yolu baz alarak çok hafif değişiklikler yapıyoruz. Yolun bazı yerleri göl seviyesinde, çok yoğun yağışların olduğu zamanlar yolu su basıyor. Bu yerlerde yükseltme çalışması yapacağız” dedi.
ARAÇ TRAFİĞİNİN YASAKLANMASI KONUSUNDA BERRAK BİR FİKRE SAHİP DEĞİLİM
Yapılacak yol çalışması hakkında bilgi veren Vali Akpınar şunları kaydetti: “Şu anki durumda trafik birbirine karışmış durumda, yayalar, arabalar faytonlar, bisikletliler. Plana göre yollar ayrılıyor, bir yaya yolu, araç yolu ve benim isteğim üzerine bir bisiklet yolu yapılacak. Bisiklet ve yaya yolu araç yolundan ayrılacak. Bunun dışında göl çevresine bir kanalizasyon sistemi yapılacak. Biz çevrede bulunan sosyal tesislerden bir damla pisliğin göle girmesini istemiyoruz. Belediyenin yaptığı kolektör hattına bağlanmasıyla gölü kirlilikten kurtarmış olacağız. Sedaş'la birlikte elektrik tellerini de yerin altına alacağız. Bunun dışında yavru Abant gölü dediğimiz gölet bozulduğu için orda da ıslah çalışması yapacağız. Bu gölet yağmur yağdığı zaman Abant'a toprak ve kaya parçalarının inmesini engelliyordu. Şu an Abant'ın su seviyesinin düşmüş olmasının ya da bir kısmının bataklık haline gelmesinin nedeni, bu gölün bozulmuş olmasından kaynaklanıyor. Bununla birlikte Mudurnu'ya giden yol için bir çalışma yapıyoruz. Otelin arkasından geçen bir güzergahla eskiden yayla yolu olarak kullanılan yolda iyileştirme çalışması yapılarak Mudurnu'ya giden yol Abant'ın çevresinden geçecek. Gölün içinde ve çevresinde araç trafiği olmayacak. İlk başta ben göle araç girişinin yasaklanmasına karşı çıktım. Bunun insanları gölden soğutacağına, gölden uzak durmalarına neden olacağını düşündüm. Ama Milli Parklar'daki uzamanlar da ısrarla göl etrafındaki araç trafiğinin çevreyi kirlettiğini ifade ettiler. Ancak ben hala bu konuda berraklaşmış bir fikre sahip değilim. Bu plan içinde araç giriş çıkışı yok, yapılacak olan araç yolu sadece güvenlik amaçlı kullanılacak araçlar için olacak, ambulans ya da itfaiye gibi. Göl içinde ulaşım çek çek denilen araçlarla sağlanacak. Bu kış döneminde işin kaba kısmını tamamen bitireceğiz. Haziran'a kadar yolla ilgili tüm çalışmalar bitmiş olacak. Gölün çevresinde tek at dolaşmayacak, buradaki en büyük kirlilik sebeplerinden biri atların çevreye bıraktığı pislik. Özellikle yaz aylarında çok büyük bir pislik oluşturuyor. Atların dolaşması için ayrı bir yol yapılacak ve köylüler bu yolları kullanacak. Gölü de kullanmak istiyoruz. Yelkenli olabilir, deniz bisikletleri konulabilir.”
Vali Akpınar ayrıca Keltepe denilen ve şu an ağaçsız bir alan olan yere bin yataklı bir otel projeleri olduğunu da sözlerine ekledi. Göle giriş ücretleri hakkında da bir soruya cevap veren Vali Akpınar, Boluspor'a buradan bir para ödenmeyeceğini, her para kazanan işletmenin de Boluspor'a kaynak aktarmak gibi bir zorunluluğu olmadığını söyledi.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahsin Akduman da Uzun Devreli Gelişme Planı hakkında teknik bilgiler verdi. 7 milyon TL olan projeyi 4 milyon gibi bir rakamla yapacaklarını belirten Akduman, bu proje içinde büfeler, çadır alanları, yöresel ürünlerin satıldığı yerler, kır kahveleri ve bir de yöresel hayvanların olduğu bir hayvanat bahçesi düşündüklerini belirtti.
Kahvaltı bitiminde ise Vali Akpınar ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Akduman, basın mensupları ve köşe yazarlarının sorularını cevaplandırdı.