Abant otelleri ile Belediye arasında süren ve dava konusu olan atık su mücadelesini, Başkan Alaaddin Yılmaz kazandı. Abant'ta faaliyet gösteren oteller, atık sularını Abant Gölü ve Abant Deresine bırakamayacaklar.
Bolu Belediyesi, Abant otelleri arıtma tesislerinden çıkan atık suların Abant'a değil, kolektör hattına deşarj edilmesi mücadelesini öteden beri sürdürüyordu. Ancak Abant turistik otelleri “arıtma tesislerimiz var, deşarj izinlerimiz var” gerekçesi ile arıtma tesislerinden çıkan suları Abant'a bırakıyorlardı. Otel sahipleri ile Belediye arasında dava konusu olan durumla ilgili, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi oteller aleyhine karar verdi.
BELEDİYE OTELLERDEN KATILIM PAYI ALACAK
Abant'a atık suların arıtıldıktan sonra dahi deşarj edilemeyeceği ile ilgili Sakarya Bölge İdare Mahkemesi de “Söz konusu otelin deşarj izninin iptal edilerek, atık suların kanalizasyon 'kolektör' sistemine akıtılmasının sağlanması gerekmektedir.” şeklinde karar verdi.
İlgili karar uyarınca, 22.01.2010 tarihinde toplanan Bolu Mahalli Çevre Kurulu, otellere 5 Şubat 2010 tarihine kadar süre verdi. Bolu Mahalli Çevre Kurulu ayrıca, Bolu Belediyesi'ne 5 Şubat 2010 tarihinden sonra 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince kolektör hattına atık sularını verecek olan tesislerden Belediye'nin temizleme arıtma masraflarına “kirlilik yükü ve atık su miktarı oranında” katı
lım payı adı altında ücret tahsil edebilecek.
GÖLKÖY KORUMA ALTINA ALINMIŞ OLACAK
Böylelikle Belediye Başkanlığı, uzun süredir Gölköy su kaynağını koruma altına alma çabalarında, Abant'a arıtılmış olsa da atık suyun deşarj edilmesi noktasında ve Abant'taki otellerin çevre temizliğine katkı payı ödeme mücadelesinden zafer kazanarak ayrıldı.